latinica  ћирилица
03/02/2022 |  15:40 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Утврђен Приједлог закона о републичкој управи; Предвиђа се оснивање Агенције за лијекове

Влада Републике Српске утврдила је данас, на 155. сједници, у Бањалуци, Приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, по хитном поступку.
Сједница Владе Републике Српске (Фото: Влада Српске) -
Сједница Владе Републике Српске (Фото: Влада Српске)

Доношењем овог закона ријешиће се отворена питања неометаног функционисања субјеката јавне власти и то Републике Српске, јединица локалне самоуправе, јавних предузећа, јавних установа и других јавних служби чији је оснивач Република Српска, односно јединица локалне самоуправе. Непокретна имовина која се сматра власништвом субјеката јавне власти Републике Српске, а коју они користе за обављање њихове основне дјелатности, по сили закона постаће својина тих субјеката.

Влада Републике Српске на данашњој сједници утврдила је Приједлог закона о допунама Закона о републичкој управи, по хитном поступку.

Предложеном допуном Закона о републичкој управи, предвиђа се нова републичка управна организација – Агенција за лијекове и медицинска средства Републике Српске и прописују послови које она обавља. Такође се прописује да је Агенција самостална републичка управна организација са својством правног лица. Предложеним законом врши се усклађивање Закона о републичкој управи са Законом о лијековима и медицинским средствима Републике Српске, којим се предвиђа оснивање Агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о спољнотрговинском промету Републике Српске за период јануар-децембар 2021. године.

У 2021. години у односу на 2020. годину дошло je до повећања спољнотрговинског промета за 27,34 одсто, а забиљежено је и значајно повећање извоза у односу на претходну годину и то за 30,73 одсто У 2021. години забиљежено је и повећање увоза за 24,77 одсто у односу на претходну годину. Исказани проценат повећања извоза утицао је на повећање покривеност увоза извозом за 3,61 одсто у односу на претходну годину, а иста је износила 79,35 одсто.

Показатељи спољнотрговинске размјене Републике Српске значајно су побољшани у 2021. години у односу на 2020. годину, а забиљежени су охрабрујући показатељи засновани на повећању покривености увоза извозом која је највећа у посматраних петнаест година и рекордним показатељима извоза и увоза. Посебно охрабрује повећање извоза које указује на то да су  производи из Републике Српске све конкурентнији свјетским производима, односно да задовљавају високе стандарде глобалног тржишта.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о усвајању Електроенергетског биланса Републике Српске за 2022. годину.

Из Електроенергетског биланса за 2022. годину види се да ће електроенергетски субјекти из Републике Српске у потпуности обезбиједити уредно снабдијевање свих потрошача електричне енергије у Републици Српској, и остварити значајан билансни вишак.

Укупно планирана производња електричне енергије за 2022. годину износи 8.052,81  GWh. План производње електричне енергије за 2022. годину је за 3,4 одсто већи од плана производње за 2021. годину, због веће планиране производње ТЕ Станари за 12,8 одсто.

Планирана производња електричне енергије у термоелектранама за 2022. годину износи 5.197,8 GWh, у хидроелектранама 2.343,42 GWh и у малим електранама укључујући индустријске 505,64 GWh.
Дистрибутивни губици електричне енергије билансом за 2022. годину планирани су у укупном износу од 396,21 GWh, што чини 10,07 одсто.

Електроенергетским билансом за 2022. годину, уз задовољење потреба за електричном енергијом свих потрошача, планиран је билансни вишак у количини од 3.553,27 GWh електричне енергије, (од чега је планирани билансни вишак Мјешовитог Холдинга Електропривреда Републике Српске 1.533,27 GWh).

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о утврђивању услова за додјелу концесије путем преговарачког поступка за експлоатацију три милиона тона жељезне руде на површинском копу Цигануша-Шкорац у Љубији, Општина Оштра Лука.

Влада Републике Српске и привредно друштво ArcelorMittal Prijedor д.о.о. Приједор потписали су 31.12.2021. године Споразум о сарадњи чији је предмет, између осталог, покретање рударске дјелатности на лежишту жељезне руде Цигануша - Шкорац у Љубији, општина Оштра Лука. Доношењем Одлуке о покретању поступка за додјелу концесије направљен је први корак ка активирању рударске дјелатности у Љубији.

У наредном периоду дефинисаће се основни елементи Уговора о концесији којим ће се ближе одредити обавезе концесионара у погледу услова и начина коришћења предмета концесије, након чега ће исти бити потписан. Реализацијом овог пројекта запослиће се око 100 радника.

Влада Републике Српске донијела је Рјешење о давању сагласности на Приједлог уговора о финансирању жељезничке инфраструктуре у 2022. години, у износу од 13.720.000,00 КМ и Приједлог уговора о суфинансирању жељезничког путничког саобраћаја од интереса за Републику Српску за 2022. годину, у износу 6.280.000,00 КМ.

Влада Републике  Српске и Жељезнице Републике Српске А.Д. Добој сваке  године  закључују  Уговор о финансирању жељезничке инфраструктуре и Уговор о суфинансирању жељезничког саобраћаја од интереса за Републику Српску на основу Закона о финансирању жељезничке инфраструктуре и суфинансирању жељезничког саобраћаја од интереса за Републику Српску.

Уговором о финансирању жељезничке инфраструктуре регулишу се технички и други параметри неопходни за редовно и безбједно одвијање саобраћаја, износ потребан за одржавање, модернизацију и изградњу жељезничке инфраструктуре, висина накнаде за кориштење инфраструктуре, као и обавеза  вођења  статистичких евиденција.

Уговором о суфинансирању путничког саобраћаја уговара се висина разлике између укупних трошкова превоза и оствареног прихода у путничком жељезничком   саобраћају.

Оквир за ове уговоре су средства која су обезбијеђена у буџету Републике Српске за 2022. годину за субвенцију и приједлог Жељезница Републике Српске за распоређивање истих на основу калкулације трошкова и прихода жељезничког саобраћаја за текућу годину.

Субвенција  за жељезнице за 2022. годину износи 20.000.000 КМ, од којих је 13.720.000,00 КМ  намијењено за  финансирање  жељезничке инфраструктуре, а износ од 6.280.000,00 КМ за суфинансирање путничког саобраћаја. Исплата субвенције вршиће се на начин предвиђен чланом 7. Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2022. годину.

Влада Републике Српске на данашњој сједници разријешила је в.д. чланове Управног одбора и директора ЈУ Дом "Рада Врањешевић" Владимира Кајкута, на лични захтјев, те за новог в.д. директора, на период до 60 дана, именовала Даријану Кецман.