latinica  ћирилица
04/02/2022 |  09:10 ⇒ 10:47 | Аутор: СРНА

Додик: Српска суверена у одлучивању

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Република Српска закључцима Народне скупштине потврђује да је суверена у одлучивању и да није дестабилизујући фактор у БиХ.
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић) -
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић)

- Ми њима заузимамо свој проактиван став у актуелној кризи и са себе скидамо клевету из Сарајева да су сви проблеми потписани нашим именом и презименом. Људима у Републици Српској је јасно да нису, али неки споља радије задржавају представу о нашој кривици - истакао је Додик у ауторском тексту за Независне новине.

Реагујући на претходно објављени текст професора уставног права Милана Благојевића, у којем је аутор навео да Народна скупштина усвојеним закључцима обмањује српски народ и Српску, Додик је нагласио да је Народна скупштина у уторак, 1. фебруара, на дневном реду имала политичко-економску ситуацију у БиХ.

- Отуд и низ закључака које је Скупштина усвојила, а да господин Благојевић, како сам каже, не види смисао њиховог усвајања у овом тренутку - навео је Додик.

Додик је са жаљењем констатовао да Благојевић није примијетио који су закључци усвојени на сједници 30. јула прошле године, као ни да су се представници Српске у заједничким институцијама управо и понашали како су налагали закључци.

- Ту посебно мислим на тачку два закључка која гласи: Сматрамо да не постоје услови за доношење одлука српских представника у заједничким институцијама БиХ, осим у случајевима када је неопходно учешће ради спречавања доношења одлука противно интересима Републике Српске - истакао је Додик.

Тим закључком, тврди Додик, српски представници нису онемогућени да одлазе на посао, одржавају састанке и све оно што је потребно за послове које обављају.

Додик истиче да се одлука о привременом финансирању институција односи и на људе из Републике Српске који су запослени у заједничким институцијама, те да је логично да се у интересу и српских грађана таква одлука донесе.

Он је нагласио да му није познато да се у заједничким институцијама ишта одлучивало што је било противно интересима Републике Српске или закључака које је усвојила Народна скупштина у јулу прошле године.

- Наравно да не прихватамо тзв. Инцков закон нити ће тај закон бити објављен у Службеном гласнику Републике Српске. Како ће дио међународне заједнице да ријеши то питање, то препуштамо њима. Али, ми не желимо да сједимо скрштених руку, чекајући милост неизабраних страних држављана кад би се они могли позабавити питањем спорног закона. Све вријеме говоримо о томе да морамо да будемо суверени у одлучивању, ми ништа друго не радимо - нагласио је Додик.

Додик сматра да је од свега највеће изненађење Благојевићев став о предсједнику Србије Александру Вучићу, који је свих претходних година био подршка Републици Српској и њеном народу.

- Партнерство које имамо с руководством Србије не подразумијева да у том односу било ко наређује оном другом. Зато сам изненађен да професор Благојевић користи тако тешке и нетачне квалификације не само на рачун предсједника Вучића, већ и на природу односа које Република Српска има са Србијом, без обзира на то ко врши власт у којој републици - сматра Додик.

Додик је навео да би волио да је Благојевић бар помислио, ако већ није написао, да је власт у Српској, упркос свему, неке ствари покренула, са жељом да их заврши ако не ова, онда нека будућа политичка гарнитура.

- Јер, Република Српска није ни почела са нама нити ће завршити са нама. Цијеним да професор дијели наше политичке циљеве у чијем средишту је увијек Република Српска, с тим да стратегије до тог циља због различитих професија којима припадамо нису увијек исте - нагласио је Додик.

Он је истакао да овим текстом жели затворити полемику, која то и није, јер је, како је навео, само из чињенице да радо чита Благојевићеве текстове, осјетио потребу да укаже на материјалне и све остале грешке које је он изнио у својој колумни "Велика обмана".