latinica  ћирилица
06/02/2022 |  14:55 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Милуновић: Сјећати се злочина да се историја не би поновила

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас да се Срби морају сјећати усташких злочина почињених 1942. године у бањалучким насељима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац и да се то пренесе на генерације које долазе.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Милуновић је истакао да се злочини не смију заборављати, јер оном ко заборавља историја се понавља.

- Онај систем /комунистички/ хтио је то да потисне и стави у заборав због, како су говорили, братства и јединства, којег су хтјели да направе преко српске крви и српских жртава, али то нисмо заборавили - рекао је Милуновић новинарима у Дракулићу, гдје је присуствовао обиљежавању 80 година од покоља српског становништва из тог и насеља Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Он је подсјетио да је Влада Српске установила обиљежавање 32 догађаја од републичког значаја и да је углавном ријеч о догађајима у којима су Срби страдали кроз своју историју, те додао да су се тим манифестацијама отргла од заборава многа мјеста страдања Срба.

- Доста смо научили. Да нисмо, не би у протеклом рату била формирана Војска Републике Српске, која је била једини гарант слободе Срба на овим просторима - нагласио је Милуновић.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године починиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.