latinica  ћирилица
08/02/2022 |  17:31 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Правосуђе у надлежности Српске - јасно наведено у Дејтону (ВИДЕО)

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је данас да је правосуђе у надлежности Републике Српске и ФБиХ и да у Уставу Српске јасно пише да постоји ВСТС Републике Српске.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Он је додао да је процедура у Народнојс купштини Републике Српске у вези овог савјета у складу са уставом БиХ и Републике Српске.

- Дакле, процедура коју водимо у Народној скупштини Републике Српске у вези поновног оснивање ВСТС Српске је у потпуности демократска, уставна и у складу са Дејтонским споразумом - рекао је Ковачевић за РТРС коментаришући наводе посланика СДА да је сједница НСРС са тачкама дневног реда које се тичу закона о ВСТС и о непокретној имовини, "досада најгрубљи насртај на Дејтонски мировни споразум".

Ковачевић је упитао посланике СДА о каквом нападу на Дејтонски споразум говоре када је на основу овог споразума јасно да је правосуђе у надлежности ентитета, позивајући их да пронађу гдје то у Споразуму пише да је правосуђе надлежност БиХ или да БиХ има ВСТС.

- Ако то пише било гдје у Дејтонском споразуму, ми смо спремни да повучемо све то из процедуре у НСРС - рекао је он.

Ковачевић је додао да "СДА наставља по својој опробаној пракси да неко ко је запалио пожар сада жели да се представи као ватрогасац".

Коментаришући позив СДА Кристијану Шмиту да, како је наведено, санкционише оне који раде на кршењу Дејтона, Ковачевић је нагласио да СДА све што ради заснива на позиву странцима да кажњавају Србе и Хрвате како би наставили да испуњавају њихове политичке жеље, али да то неће проћи јер је неодрживо.

- Република Српска се враћа ономе што јесте уставни оквир и предак и у БиХ и у Српској и то је процес који никаква кукњава из централе СДА и никакав апал према непостојећем високом представнику неће моћи да заустави - поручио је Ковачевић.

Коментаришући изјаву предсједника СДС-а Мирка Шаровића да "Закон о високом судском и тужилачком савјету Републике Српске представља платформу СНСД-а за наредне изборе", Ковачевић је истакао да од Шаровића још нису чули да ли ће подржатги овај закон, односно "да ли су добили зелено свјетло да ураде нешто што грађани Републике Српске желе, а желе да се поштује Устав Републике Српске, Устав БиХ и да постоји ВСТС тамо гдје му је мјесто, а то је Српска".

- Како они кажу да је то предизборна кампања, ја их позивам да се придруже и подрже оснивање ВСТС Републике Српске и нека то буде дио само њихове предизборне кампање, ми то нећемо ни да спомињемо - рекао је Ковачевић.