latinica  ћирилица
09/02/2022 |  07:54 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Поповић: Надлежности које су пренесене или не дају резултате вратити Српској (ВИДЕО)

Нема ни једног разлога да нешто што не функционише се не промијени, ту прије свега мислим на ВСТС, рекао је Витомир Поповић, професор на Правном факултету Универзитета у Бањалуци, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Витомир Поповић - Фото: РТРС
Витомир ПоповићФото: РТРС

На дневном реду сједнице Парламента Српске је и Нацрт закона о Високом судском и тужилачком савјету Републике Српске, који је приједлог народних посланика владајуће коалиције.

- Ја сам за враћање свих надлежности које су пренсене или не дају никакве резултате. Ако су основни, Врховни или Уставни суд Републике Српске  под ингеренцијом Српске, зашто то не би био и ВСТС - истакао је Поповић.

Он је напоменуо да амбасаде САД, Велике Британије и Њемачке покушавају да буду главни тутори овдје.

- Трагикомично је било видјети неке представнике опозиције да кажу да је ово све неки предизборни трик. Да ли су под притиском, или немају националне свијести, не знам, али знам да смо ми који смо стварали Републику Српску, понашали се овако, Српске данас уопште не би било - поручио је Поповић.

Професор на Правном факултету Универзитета у Бањалуци напомиње да СДА и даље живи на темељима "Исламске декларације", коју је створио Алија Изетбеговић.

- Грађанска држава, један човјек један глас, то су им темељи, сматрајући да када Бошњака буде један одсто више од половине, да полажу право на БиХ као на своју државу. То не смијемо дозволити - закључио је Поповић.