latinica  ћирилица
10/02/2022 |  14:17 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Додик: Против БиХ највише раде они који се у њу и куну (ВИДЕО)

У посљедње вријеме имамо низ активности које су уперене против БиХ предвиђене Дејтонским споразумом и то чине управо они који се куну у БиХ, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик -
Милорад Додик

- Низ нетачних информацијау у вези са БиХ изнијели су министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић и члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић - истакао је Додик, на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Додик је рекао да они износе личне ставове.

- То нису усаглашени ставови и мој апел није да они то престану, јер они то неће. Они највише доприносе томе да БиХ не може да функицонише - истакао је Додик.

Додик је нагласио да је очигледно да односи у БиХ остају сложени, те да неки чине све да буду још тежи и нерјешиви. Оцијенио је да ће се ситуација у БиХ и даље одвијати на релацији сукоба концепта децентрализоване земље и другог који жели да направи унитарну БиХ.

Додик је рекао да Република Српска заговара концепт БиХ као децентрализоване земље, онако како је написано и у Уставу и додао да такав концепт заговарају и политички представници хрватског народа у БиХ, што говори о чињеници да су на једној страни Бошњаци и међународни фактор, а на другој два конститутивна народа.

Он је рекао да у БиХ постоји и концепт који иде за тим да од БиХ направи унитарну, централизовану земљу за коју су, како је рекао, муслимани лобирали код америчке демократске администарције, Британаца и још неких широм свијета.

Додик је истакао и да територијални интегритет БиХ није угрожен, али да Република Српска ни под којим условима не може да прихвати неуставну БиХ.

Нагласио је да су то рекли и команданти НАТО-а и ЕУФОР-а у БиХ.

- Са великом причом о рату коју су они покушали да наметну, желе да спријече легитимно понашање нас у Републици Српској  - каже Додик.

Додик је нагласио да бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Комшић износе нетачне податке и, како је рекао, свађају се са свима у региону.

- Србија има интереса да прати стање у БиХ, али оно што Џаферовић пише Вучићу се не може прихватити, а то је о урушавању територијалног интегритета - рекао је Додик додајући да је Џаферовићева жеља да Република Српска нестане, јер је ратовао против Српске, а нападима на Србију и предсједника Вучића показује лични анимозитет према Србима у цјелини.

Додик је поручио Џаферовићу да ће прије нестати БиХ него Република Српска.

Коментарисао је и преговоре око Изборног закона.

- Увјерен сам да неће бити договора око Изборног закона, јер то Бошњаци не желе - навео је Додик.

Додик је навео да блок око СДА и двојице чланова Предсједништва БиХ - Комшића и Џаферовића, не престаје да износи нетачне податке, те да форсирају само своју политику.

Он је истакао да у таквом окружењу не назире било шта што би могло да води дијалогу.

Он је навео да се против Републике Српске у свијету води велика хајка и позвао све њене грађане да се окупе око идеје која се управо зове Република Српска, а да одбаце блеф по имену БиХ.

- Велика је медијска хајка на Републику Српску широм свијета. Пробудили су се сви они који су дуго година градили своје каријере на лажном стереотипу о лошим Србима из деведесетих година, поново бранећи своја недјела из тих година - рекао је Додик.

Додик је нагласио да Република Српска очекује да међународни фактори поштују Дејтонски споразум, а не да доносе своје политике и покушавају да пријете званичницима санкцијама или нечим другим.

- Тражимо да међународни фактор поштује Устав БиХ и у том погледу Републику Српску која има унутрашњи суверенитет и која се искључиво понаша у складу са Уставом - закључио је Додик.

Када је ријеч о питању имовине и ВСТС, Додик је рекао да су надлежности које ће Република Српска вратити, онако како је и планирано и у складу са Уставима и Српске и БиХ.

- Закон о ВСТС-у неће чекати годину дана да ступи на снагу - потврдио је Додик.