latinica  ћирилица
10/02/2022 |  15:06 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Усвојен Закон о утврђивању поријекла имовине и Нацрт закона о ВСТС (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у првом дијелу 20. редовне сједнице седам закона, два нацрта и једну одлуку.
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о допуни Закона о тржишту хартија од вриједности, Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, Закон о измјени Закона о пензијском и инвалидском осигурању, Закон о допунама Закона о републичкој управи, Закон о фискализацији, Закон о обновљивим изворима енергије и Закон о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину.

Законом о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину уређују се услови, начин и поступак под којим се утврђује имовина и увећање имовине физичког лица и посебан порез на увећање имовине, а за коју физичко лице не може да докаже начин стицања, као и органи надлежни за спровођење овог закона.

Циљ овог закона, усвојеног на приједлог Клуба посланика СНСД-а, јесте да се обезбиједи ефикаснији систем борбе против корупције, сиве економије и изградња институција, али и да се кроз правни систем контролишу приходи и тако превентивно дјелује и спријече могуће злоупотребе.

Овим пореским законом је предвиђено да се, уколико лица не могу да докажу начин стицања имовине, та имовина опорезује по стопи од 75 одсто након чега се обавезно упознаје и тужилаштво које би могло утврдити да ли је иза такве имовине можда стајало одређено кривично дјело.

Народна скупштина је усвојила и два нацрта закона - Нацрт закона о Високом судском и тужилачком савјету Републике Српске који је упућен у јавну расправу која ће се спровести у року од 60 дана и Нацрт закона о аудио-визуелним дјелатностима, који је упућен у стручну расправу која ће се спровести у року од 30 дана.

Нацртом закона о ВСТС-у, усвојеном на приједлог народних посланика, предвиђено је оснивање ВСТС-а Српске, те се уређује његов рад, организација, надлежности, овлаштења, услови и мандат за вршење судијске и тужилачке функције.

Надлежности ВСТС-а Српске укључују, између осталог, именовање и спровођење дисциплинског поступка и разрјешење судија, судија Уставног суда Републике Српске, те обухватају јавне тужиоце у Српској и њихове замјенике.

Прописано је да је Савјет самосталан и независан орган у Српској, који се састоји од Судског и Тужилачког одјељења, а имаће 11 чланова и својство правног лица. Финансираће се из буџета Српске и има задатак да осигура независно, непристрасно, ефикасно и професионално правосуђе.

Састав Савјета, у правилу, одражаваће састав народа БиХ и полну заступљеност у БиХ.

Од укупно 64 присутна посланика за овај нацрт закона гласала су 63, а његово усвајање подржало је 45 посланика, против су била два, док је уздржано било 16 посланика.

Народна скупштина усвојила је данас и Одлуку о усвајању Зонинг плана подручја посебне намјене Аеродром Требиње.

Двадесета редовна сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена у уторак, 22. фебруара, у 10.00 часова, а на дневном реду налази се још седам тачака.

Пред посланицима ће бити Приједлог одлуке о усвајању Зонинг плана подручја посебне намјене Аеродром Требиње, Приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2022. годину, Извјештај о пословању Инвестиционо-развојне банке Републике Српске а.д. Бањалука и фондова за 2020. годину са извјештајем независног спољног ревизора, Извјештај о раду Правобранилаштва Републике Српске за 2020. годину, те Специјални извјештај Институције омбудсмана за људска права Босне и Херцеговине о говору мржње у Босни и Херцеговини;

Преостале двије тачке су Давање сагласности на Правилник о платама у Институцији омбудсмана за дјецу и Избор и именовања.