latinica  ћирилица
10/02/2022 |  18:19 ⇒ 18:22 | Аутор: Агенције

ПИК о сједници Народне скупштине Републике Српске

Савјет за имплементацију мира у БиХ ванредно је засједао у Сарајеву поводом усвајања Нацрта закона о Високом судском и тужилачком савјету Републике Српске у Парламенту Српске. Тим поводом, Кабинет високог представника је објавио саопштење.
ПИК - Фото: РТРС
ПИКФото: РТРС

У заједничкој изјави амбасадора ПИК-а наводи се да су недавни потези власти у Српској да уведу "закон о успостављању паралелног ВСТС јасан покушај да једнострано преузме уставне одговорности БиХ, што би представљало кршење Устава и правног поретка БиХ".

- Усвајање закона о ВСТС Српске било би неспојиво са процесом европских интеграција БиХ, представљало би неприхватљиво мијешање у независност правосуђа и значило би назадовање цијеле земље када је ријеч о европским стандардима у оквиру владавине права. Провођењем закона о ВСТС Српске створило би се неуставно тијело, које би угрозило основна законска права свих грађана БиХ, посебно оних који живе у Српској - наводи се у саопштењу.

Истичу да је "успостављање јединственог ВСТС на заједничком нивоу 2004. године била кључна реформа у модернизацији правосуђа БиХ, у складу са европским и међународним стандардима".

Поручују да је улога ВСТС БиХ "његовање професионализма, транспарентности и ефикасности у правосуђу уз унапређење непристрасног, независног и ефикасног управљања правдом у цијелој земљи".

- Професионално и независно правосуђе, ослобођено политичког притиска и утицаја, кључно је за развој праведног и демократског друштва. Све власти у БиХ требало би одлучно напредовати у реформама које се односе на владавину права и борбу против корупције, које су кључне за поновно стицање повјерења грађана и унапређење процеса приступања ЕУ - истичу из ПИК-а.

Амбасадори Управног одбора Савјета за имплементацију мира позивају Републику Српску да одустане од ових потеза, који, како наводе, повећавају простор за корупцију и умјесто тога да се фокусирају на побољшање постојећих институција на конструктиван начин.

- Конкретно, ПИК охрабрује посланике у Парламентарној скупштини БиХ, који су изабрани из Српске, као и све друге изабране представнике, да усвоје измјене и допуне Закона о ВСТС БиХ у складу са препорукама Европске комисије. Измјенама ће се ојачати интегритет и побољшати транспарентност правосуђа. Рад на унапређењу ВСТС БиХ најбоље би служио потребама свих грађана у складу са 14 кључних приоритета из Мишљења Комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ -наводи се у саопштењу.

На крају закључују да високи представник и ПИК "неће дозволити да било који актер подрива ВСТС".

- ПИК ће предузети потребне одговоре у координацији са високим представником, узимајући у обзир његове надлежности и инструменте како би осигурао пуно поштовање ВСТС и суверенитета и интегритета БиХ - закључили су у заједничком саопштењу амбасадори ПИК.