latinica  ћирилица
10/02/2022 |  19:40 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

И станиште траве иве под заштитом (ВИДЕО)

Након што се обичај брања љековите траве иве нашао на УНЕСКО листи нематеријалног свјетског блага, Влада је одлучила да под заштиту стави и станиште ове биљке, озренски врх Гостиљ.
Брање траве иве - Фото: РТРС
Брање траве ивеФото: РТРС

Тренутно је то једино заштићено подручје у граду Добоју и једно од 29 у Републици Српској.

Заштићено станиште Гостиљ додатна је прилика за развој туризма на Озрену.

Трава ива, за коју кажу да од мртва прави жива, за сада није угрожена, али неодговорним брањем могла би бити. Због тога је Влада Српске одлучила да заштити њено станиште. Заштита локалитета Гостиљ подразумијева и одређена ограничења.

- Строго је забрањена употреба моторних возила, а управљач Шуме Српске има обавезу да прилагођава терен несметаном развоју иве и да контролишу само брање - појашњава Небојша Драгојловић, директор Музеја у Добоју.

Заштита Гостиља односи се и на одређене објекте на овом озренском врху који морају претходно добити сагласност Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и ресорног министарства.

- Оно што је можда и најбитније јесте да је управо кроз одлуку Владе забрањена било каква експлоатација минералних сировина - додаје Драгојловић.

Пуних 12 година трајао је процес заштите Гостиља. Градски Музеј је у томе имао кључну улогу, али није изостала ни подршка надлежних институција. Отвара се шансу за туристичку валоризацију и брендирање подручја планине Озрен, као нетакнутог природног бисера. Потенцијала и те како има. Широки пропланци, чисти извори воде и ваздуха. Сеоска домаћинства, планинари, бициклисти,ловци и бројне манифестације, само су дио тог потенцијала.

- У плану је изградња пјешачких стаза, маркирање шумских стаза, уређење бициклистичке стазе од Добоја према врховима Озрена, како би било приступачно свима онима који посјећују наш град - наводи Драгана Томанић из Туристичке организације Добоја.

У Српској је тренутно заштићено 29 подручја. Међу њима су два резервата природе, три национална парка, 15 споменика природе, два заштићена станишта, четири парка природе и три подручја са одрживим коришћењем природних ресурса.