latinica  ћирилица
12/02/2022 |  12:48 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

За изградњу средњошколског центра у Лакташима шест милиона КМ; Општина постаје град (ВИДЕО)

Републичке институције помоћи ће изградњу средњошколског центра у Лакташима са шест милиона марака, рекао је Милорад Додик, српски члан Предједништва БиХ, након посјете општини Лакташи.
Састанак у Лакташима - Фото: РТРС
Састанак у ЛакташимаФото: РТРС

Изградња средњошколског центра требала би почети у мају или јуну.

- Дирекција за путеве Републике Српске издвојиће за санацију магистралног пута Клашнице - Градишка 27 милиона марака, као и 17 милиона КМ за пут Клашнице - Прњавор, како би се ти путеви рехабитовали, јер су изнијели велики терет током изградње ауто-путева - појаснио је Додик.

Он је додао да ће републичке институције учествовати и у изградњи дјечијег вртића у Великом Блашку са 500.000 КМ, а комплетна инвестиција износи 800.000 КМ.

Са руководством општине разговарано је и о томе да Лакташи ускоро добију статус града.

- Општина Лакташи ће добити статус града до љета. Лакташи су по уплати ПДВ трећа општина у Републици Српској, и испуњавају услове да постану град - поручио је Додик.

Начелник општине Лакташи Мирослав Бојић нагласио је да је разговорано са фокусом о развојним плановима за Лакташе у области саобраћаја, просвјете, туризма, али и рјешавању проблема експлоатације шљунка.

- При крају је израда пројектне документације за зграду средњошколског центра који ће имати велики значај, будући да 1.200 дјеце из ове општине похађа средње школе у Бањалуци - истакао је Бојић.

Састанку у згради Општинске управе присуствовали су министар финансија Републике Српске Зора Видовић, министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић, министар просвјете и културе Наталија Тривић, као и директор Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Душан Топић и директор предузећа "Аеродроми Републике Српске" Милан Рачић.