latinica  ћирилица
15/02/2022 |  10:55 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Србија обиљежава Дан државности (ФОТО/ВИДЕО)

Србија обиљежава Дан државности - у знак сјећања на два важна догађаја из историје Србије, која су се десила на Сретење, 15. фебруара - Први српски устанак који је избио 1804. године и проглашење Сретењског устава 1835. године.
Обиљежавање Дана државности Србије - Фото: РТРС
Обиљежавање Дана државности СрбијеФото: РТРС

Свечана државна церемонија одржана је у Орашцу. Свечаности су присуствовали премијер Србије Ана Брнабић као изасланик предсједника Србије и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Фото: СРНА

Присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, као и министри у Влади Србије. 

Помен је служио Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован са свештенством Српске православне цркве.

Фото: СРНА

Брнабић и Додик су положили вијенце на споменик Карађорђу, а оркестар Гарде Војске Србије извео је химну Боже правде.

Фото: СРНА

Додик је рекао да се Дан државности Србије у Републици Српској доживљава као заједнички празник.

Фото: СРНА

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да Србија слави годишњицу обнове и утемељења државе као слободне и уставне.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Поводом Дана државности, предсједник Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Међу одликованим је и предсједница Жељка Цвијановић којој је уручен Орден Републике Србије на ленти. Златна медаља за храброст "Милош Обилић" постхумно је додијељена Славку Јовичићу.

У Србији се данас обиљежава Дан државности, у знак сјећања на два важна догађаја из њене историје која су се десила на Сретење, 15. фебруара - почетак Првог српског устанка 1804. и проглашење Сретењског Устава 1835. године.