latinica  ћирилица
15/02/2022 |  15:28 ⇒ 18:31 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Не можемо да зажмуримо на то како Запад тумачи принцип безбједности (ВИДЕО)

Русија не може да зажмури на то како САД и НАТО "сасвим слободно и у своју корист" тумаче принцип недјељиве безбједности, рекао је предсједник Русије Владимир Путин на конференцији за штампу са њемачким канцеларом Олафом Шолцом у Москви.
Владимир Путин и Олаф Шoлц - Фото: Screenshot/YouTube
Владимир Путин и Олаф ШoлцФото: Screenshot/YouTube

Говорећи о пријетњи ратом у Европи, Путин је подсјетио да је НАТО већ једном покренуо рат на старом континенту – против Југославије.

- То је лош примјер - рекао је Путин, истакавши да Русија не жели рат, стога је и изнијела приједлоге о безбједности у Европи.

Руски лидер сматра геноцидом то што се сада дешава у Донбасу.

Говорећи о безбједносним гаранцијама које тражи Русија од Запада, руски лидер је истакао да Москва не може да зажмури на то како САД и НАТО сасвим слободно и у своју корист тумаче принцип недјељиве безбједности.

Како је навео, насилно обуздавање Русије од стране Запада Москва доживљава као пријетњу безбједности земље.
 

Што се тиче "Сјеверног тока 2", он је комерцијални пројекат који је завршен и спреман за рад. Међутим, Путин је истакао да ће Русија наставити са испорукама гаса преко Украјине и послије 2024. године, ако буде потражње и рентабилности.

Њемачки канцелар је, са своје стране, позвао на хитну деескалацију око Украјине.

- Моја посјета је у знаку кризе, најтеже кризе у посљедњих више деценија у Европи. Војне активности Русије и концентрација руских трупа дуж границе одузели су доста времена у нашим преговорима, као и питања о безбједносним гаранцијама које је формулисала Русија. Изнио сам своју процјену безбједносне ситуације и како ми и наши европски партнери оцјењујемо ову ситуацију - рекао је Шолц.

Разговор Путина и Шолца је трајао више од три сата.