latinica  ћирилица
15/02/2022 |  21:00 ⇒ 16/02/2022 | 07:03 | Аутор: РТРС

Додик: Доприносим јединству српског народа (ВИДЕО)

Нисам упознат ко је рекао да је донесена одлука да поједини амбасадори ЕУ не присуствују Дану државности Србије зато што сам ја тамо, изјавио је српски члан Предсједништва Бих Милорад Додик за Еуроњуз Србија.
Милорад Додик -
Милорад Додик

Додик је нагласио да је добио позив и упитао "како могу да одбијем Србију и да не дођем?".

- Већи удар за Србију би био да нисам дошао него ти амбасадори. Ја доприносим јединству српског народа - поручио је Додик.

Говорећи о санкцијама које су му увеле Сједињене Америчке Државе, Додик је поручио да не зна због чега је дошло до тога. Подсјетио је да му је санкције увела још стара администрација САД 2018. године.

- Ја нигдје нисам пресуђен за било какво кривично дјело, не води се ниједан процес против мене нигдје у свијету - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је поручио да "ни њему ни Српској ништа не значи увођење америчких санкција".

Додао је да би "у случају евентуалног увођења санкција од ЕУ, на тај начин Брисел написао одлуку за самосталност Републике".

- Ја сам члан Предсједништва БиХ, нисам функционер Републике Српске, ја представљам Српску тамо. Ако сам под санкцијама, онда је под санкцијама највиши орган БиХ, а не Република Српска - рекао је Додик одговарајући на питање шта би за грађане Српске значило ако би биле уведене санкције и од ЕУ.

Додик је нагласио да ЕУ већ 25 год покушава у БиХ нешто да уради и да они имају илузију о БиХ која не може да се одржи.

- Они мисле да је све у новцу. Постоје људи, политике и народи којима то није најважнија ствар, не може се продати слобода и Република за неки њихов прљави новац - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да "Милорад Додик није Република Српска".

- Када изгубим на изборима, ја ћу се поздравити од политике, никога нећу довести у позицију да се жртвује због мене. Ја се жртвујем због Републике Српске. Никад није било лако водити Српску. БиХ као држава не постоји. Она је заједница два ентитета и три конститутивна народа - рекао је Додик.