latinica  ћирилица
16/02/2022 |  16:02 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Самит енергетике у Требињу од 16. до 18. марта

"Самит енергетике Требиње 2022" биће одржан од 16. до 18. марта, а у десет одвојених панела учествоваће око 70 водећих стручњака из земље и региона.
Самит енергетике Требиње (Фото: setrebinje.com) -
Самит енергетике Требиње (Фото: setrebinje.com)

Теме трећег Самита, у организацији "Електропривреде Републике Српске", града Требиња и предузећа "СЕТ", биће декарбонизација енергетског сектора западног Балкана, улога електропривреда у транзицији енергетског сектора у региону, те развој гасоводне инфраструктуре у региону у функцији сигурности снабдијевања.

На панелима ће бити ријечи и о поремећају цијена електричне енергије на тржишту, изазовима даље либерализације тржишта електричне енергије у региону, балансирању енергије из обновљивих извора у БиХ и региону, као и изазовима увођења система трговања емисијама, енергетској ефикасности, четири - де трендовима у енергетици, развоју инфраструктуре за електромобилност, успостављању обавезних резерви нафте и нафтних деривата.

- Имајући у виду да ће "СЕТ 2022" на једном мјесту окупити готово све најзначајније компаније из енергетског сектора региона, то ће бити и идеално мјесто за остваривање нових пословних партнерстава и презентације производа и достигнућа", саопштено је из предузећа "Сет".

Покровитељи тродневног самита, који ће бити одржан у Културном центру Требиње уз поштовање епидемиолошких мјера, су Влада Републике Српске, Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара и Електропривреда Црне Горе.