latinica  ћирилица
16/02/2022 |  17:47 ⇒ 22:07 | Аутор: Агенције

Ескобар у Конгресу: Сарађујемо са опозицијом да зауставимо Додика

Увјерени смо да БиХ можемо поправити кроз ограничене промјене правног оквира БиХ и вратити је на европски пут, изјавио је специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар у одбору америчког Сената.
Габријел Ескобар (ФОТО: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC) -
Габријел Ескобар (ФОТО: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC)

Осврћући се на стање ситуације у БиХ он је, одговарајући на сенаторско питање шта још и више САД могу урадити, Ескобар је истакао да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је "јако тежак актер", није једини проблем.

- Темељни проблем у БиХ није етнонационализам, већ корупција. Она спречава БиХ да напредује, она је трећа по корупцији у Европи, има највећу стопу одлива становништва и све је то битно успорава на путу интеграција. Ми се боримо да односи буду бољи, да стање буде боље, да односи између Бошњака и Хрвата буду бољи, да се Срби врате у институције. Док се то не деси, ми радимо са опозицијом и радимо на томе да Додика онемогућимо у прављењу још веће штете - рекао је Ескобар.

Ескобар је поручио да је "визија САД за западни Балкан да је то регион у Европи, близак НАТО-у и проткан регионалним интеграцијама".

- Ми сматрамо да свака држава овог региона треба бити у Европској унији и НАТО-у. Они који још нису за то, требају гајити ближе односе с том алијансом. Србија је драматично појачала своје везе с НАТО-ом - истакао је Ескобар.

Ескобар се пожалио да процес интегрисања БиХ у ЕУ иде споро. С једне стране је то замор ЕУ од проширења, а с друге неспремност актера у БиХ да проводе неопходне реформе.

Ескобар је и става да су неопходне постепене промјене Устава БиХ, да се Изборни закон треба промијенити и САД ће на томе наставити да ради.

Упитан "шта је пошло по злу", те "зашто нисмо отишли даље од Дејтона", Ескобар је истакао да је кључни проблем - корупција.

- Она је заробила БиХ и има ужасне посљедице. Не само када је у питању привлачење страних инвестиција, већ и одласка људи. Међутим, увјерени смо да БиХ можемо поправити кроз ограничене промјене правног оквира БиХ и вратити је на европски пут - рекао је он.

Истакао је и да је владавина права све слабија у БиХ и да је обавеза домаћих актера у БиХ, али и међународне заједнице да се то промијени.

- Ми имамо план за БиХ и остварићемо га - истакао је Ескобар.

Извор: politicki.ba