latinica  ћирилица
16/02/2022 |  18:11 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

РТРС у посједу документа који Српска шаље европским институцијама (ФОТО/ВИДЕО)

О ситуацији у БиХ у Бриселу ће бити разговарано 21. фебруара, с акцентом на враћање надлежности које је Република Српска покренула.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

РТРС је у посједу документа који су из Српске упутили европским институцијама, а у којем се наводи да Српска поштује Дејтонски споразум и да правним процесом враћа надлежности које су јој дате Уставом.

Српски члан Предсједништва, Милорад Додик оцјењује да је стављање БиХ на дневни ред сједнице у Бриселу сарајевски спин и покушај да се од ЕУ изнуде санкције за Српску.

21. фебруара, БиХ биће на дневном реду сједнице у Бриселу. У фокусу ће бити уставност процеса враћања надлежности Републици Српској.

Све што Српска ради је у складу са Дејтонским споразумом – одговор је који је из Српске адресиран Европском парламенту.

РТРС је у посједу документа, у којем се, између осталог наводи да Српска кроз парламентарну процедуру враћа надлежности које су јој дате Уставом БиХ.

Српска дјелује поштујући територијални интегритет БиХ, а процес враћања надлежности није корак ка оцјепљењу.

Уставом БиХ је предвиђено да сва овлашћења која нису изричито прописана институцијама Босне и Херцеговине, припадају ентитетима. Са изузетком - Уставним судом БиХ, правосудна питања нису питања институција БиХ. Међународна кризна група је признала да је Дејтон додијелио правосудна питања ентитетима.

 Документ који Српска шаље европским институцијама (Фото: РТРС)

У документу упућеном европским институцијама наглашено је да искуство показује да политичко Сарајево блокира било какву промјену у области правосуђа.

Подсјећају бриселску администрацију да СДА од 2011. године одбацује све предложене обрасце ЕУ за реформу правосудног система.

Упркос чињеници да Република Српска тражи враћање надлежности које су јој додијељене према Уставу БиХ, кроз пажљив, демократски, правни процес, они који унутар БиХ и ВСТС-а страхују да ће као резултат ове мјере изгубити власт, позвали су ЕУ на санкције институцијама и лидерима Републике Српске.

Документ који Српска шаље европским институцијама (Фото: РТРС)

А Европска унија је чула позив из Сарајева, па најављује да ће обуставити финансијску помоћ Републици Српској, каже српски члан Предсједништва, Милорад Додик. То је политичка уцјена - желе да купе Републику Српску, развласте је и мајоризују Србе. Категоричан је - Република Српска и њена слобода нису на продају!

- Ја сам захвалан за све што смо добили у подршци. Али све је то било политички условљено, све је било мотивисано чињеницом да се развласти Републику Српску а ојача наводно неки централни орган. Читати то "ојачавање централних органа" то значи унитарна БиХ за нас је знак једнакости до исламске земље у којој би муслимани били већина а ми маргинална национална мањина - навео је Додик.

Документ који Српска шаље европским институцијама (Фото: РТРС)

Запад, у служби Бошњака, наставља да прави БиХ по сарајевској мјери.

- Стране међусобно не желе да дођу до рјешења због тога што очекују да ће Запад прије свега у БиХ, Бошњачкој страни да направи државу какву су они замислили - сматра Жељко Будимир, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци.

За београдског аналитичара, Стевицу Деђанског фактор нестабилности у БиХ је лидер СДА, Бакир Изетбеговић.

 

Да је његова улога у подривању Републике Српске, у кооперацији са ЕУ, значајна показује, каже чињеница да ЕУ никада није проблематизовала захтјев Републике Српске да се повуче наметнути Инцков закон. Ако настави да врши притисак на Српску, ЕУ ће признати пораз у спровођењу мира у БиХ.

- Лопта је заиста у дворишту ЕУ. Да ли желе да имају БиХ која функционише, признавајући права свих народа или не желе то него да имају губернију коју ће водити Бакир Изетбеговић. То је њихова одлука - истакао је Деђански.

У документу упућеном Европском парламенту изречен је и став Српске да политичка криза у БиХ треба да буде ријешена унутрашњим дијалогом.

Напомињу да Бриселу није мјесто међу унутрашњим питањима, јер Српска и враћањем надлежности показује да одбацује страно уплитање.