latinica  ћирилица
17/02/2022 |  07:43 ⇒ 08:57 | Аутор: РТРС

Шолаја: Санкције би биле једна врста признања Републике Српске (ВИДЕО)

Ако се уведу санкције Републици Српској, онда је то једно признање Српске, макар у негативном контексту, изјавио је политиколог Милош Шолаја гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Милош Шолаја - Фото: РТРС
Милош ШолајаФото: РТРС

Шолаја је истакао да "ово није ситуација са почетка деведесетих година када су уведене економске санкције Србији и Српској".

- Ово је сада питање политике Европске уније. Да би се увеле санкције, ЕУ би прво морала да има консензус. Већ сада знамо да су Мађарска, а у задње вријеме и Пољска изгубиле спор пред Европским судом. Велико је питање шта ће бити у самој дискусији и ко ће да расправља. ЕУ тешко да може сама да уведе санкције - рекао је Шолаја.

Шолаја је нагласио да је "потребно скватити да је прошло више од 30 година од распада Југославије и да су лидери у Српској демократски изабрани".

- То је функционисање демократије. Мислим да је ова конфузија коју ЕУ сама себи увози резултат прилично нејасног концепта у БиХ - поручио је Шолаја.

Шолаја је напоменуо да су "санкције пријетња конкретно ономе ко је политички најистуренији, али и да би се њима данас казнили становници Српске".