latinica  ћирилица
17/02/2022 |  12:10 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Срби нису напустили институције БиХ, поштују закључке НСРС

Ана Тришић Бабић, савјетница српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, поручила је америчком специјалном изасланику за западни Балкан Габријелу Ескобару да САД не треба да се боре да се Срби врате у институције БиХ, јер представници Републике Српске у заједничким органима нису ни напустили те институције, него и даље раде у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске.
Ана Тришић Бабић - Фото: Глас Српске
Ана Тришић БабићФото: Глас Српске

- Није потребна нека посебна борба. Република Српска саопштила је шта је за то потребно, и то је познато - изјавила је Срни Бабићева, реагујући на Ескобарову изјаву да се "САД боре да стање у БиХ буде боље и да се Срби врате у институције а да, док се то не деси, раде са опозицијом и на томе да онемогуће српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика".

Према њеним ријечима, поруку да САД желе да раде са опозицијом, не жели да коментарише јер "свако је слободан да бира партнере".

Она је поздравила Ескобарову констатацију да "Додик није једини проблем", изражавајући задовољство што "има назнака да се питање БиХ може свеобухватно сагледати".

Бабићева наводи да је у реду када Ескобар каже да се САД боре да у БиХ буде боље, јер се и званичници из Републике Српске све вријеме за то боре на свим нивоима власти у БиХ.

- Ескобар каже да се Америка бори да односи између Бошњака и Хрвата буду бољи, и то је у реду, јер и ми сматрамо да међу свима у БиХ односи треба да буду бољи. А то, што Ескобар тврди да је основни проблем у БиХ корупција - то је његова оцјена - истиче Бабићева.

Коментаришући став америчке администрације да су у БиХ "потребне ограничене промјене правног оквира",она каже да се при томе вјероватно мисли на Устав и Изборни закон БиХ.

- То је у реду, али очигледно је да се у Федерацији БиХ не могу договорити о томе - категорична је она.

Према њеним ријечима, у реду је и Ескобаров став да западни Балкан треба да буде дио ЕУ и близак НАТО.

- То је сасвим у реду. И ми радимо на интеграцији у ЕУ. Близак однос са НАТО - кад се ради о БиХ - већ је успостављен, не прејудицирајући питање чланства. Такође, ми се залажемо и за подршку иницијативи Отворени Балкан - закључила је Ана Тришић Бабић у изјави Срни.

Амерички специјални изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар рекао је јуче да се САД "боре да стање у БиХ буде боље и да се Срби врате у институције", а да, док се то не деси, "раде са опозицијом и на томе да онемогуће" српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.