latinica  ћирилица
18/02/2022 |  08:26 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

Симовић: Република Српска један од најважнијих фактора мира у региону (ВИДЕО)

Република Српска је, по свим параметрима, један од најважнијих фактора мира у региону и испунила је све стандарде за демократски живот, рекао је у Јутарњем програму наше телевизије доктор политичких наука Владе Симовић.
Владе Симовић - Фото: РТРС
Владе СимовићФото: РТРС

Симовић је рекао да Европа и свијет посматрају Републику Српску кроз наратив који су `90-их година формирале неолибералне елите желећи да остваре хегемонију у униполарном свијету, у којем су Срби као народ представљени као лоши, а Република Српска као лоша творевина која ставара дестабилност и која је кључ разних проблема на овим просторима.

Он је истакао да је овај наратив потпуно погрешан, али и даље присутан, те да у том свјетлу дјелују и посланици у Европском парламенту који су подржали амандман који позива на увођење санкција српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.

- Ми се сада боримо с тим наративом, али је то јако тешко промијенити јер живимо деценијама с тим. Република Српска и Срби се оцјењују као антизападно оријентисани, што није тачно јер је ово демократски простор који баштини традицију европског народа и који је јако пуно допринио историји - рекао је Симовић.

Говорећи о могућности увођења санкција Републици Српској, Симовић је навео да би те санкције у економском смислу биле јако тешке. Такође, додао је, значиле би да се представници Републике Српске дефинитивно неће вратити у одлучивање на нивоу БиХ и њима би се Српска искључила из државне заједнице.

Он је истакао да приче о санкцијама, као и западно наметање колективне кривице Србима и Републици Српској, само удаљавају грађане од ЕУ и представљају велику неправду.

Симовић је нагласио да Република Српска није крива за неуспјехе у БиХ, попут изборне реформе.