latinica  ћирилица
18/02/2022 |  14:07 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Призивањем санкција Џаферовић показује своју немоћ и непријатељство према Србима и Српској

Кабинет српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика најоштрије је осудио и одбацио наводе Шефика Џаферовића у вези са амандманима Европског парламента, истичући да позивањем на увођење санкција Додику, грађанима и пословним субјектима из Републике Српске, он показује политичку немоћ, незнање и непријатељство према Српској и српском конститутивном народу.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

- Џаферовић, чија је изборна база Федерација БиХ, константном кампањом напада на Републику Српску жели да прикрије проблеме које има ФБиХ, а тичу се одсуства демократије усљед немогућности да се изабере легитимна Влада, све лошијег положаја хрватског конститутивног народа, катастрофалног положаја српских повратника, те истражних радњи у странци из које долази и многих других нагомиланих проблема у ФБиХ - нагласили су из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Изјављујући да иницијативе Додика крше Устав БиХ, додаје се у саопштењу, Џаферовић показује елементарно непознавање Устава на основу којег се налази на функцији.

- Јер да га познаје знао би да су све иницијативе српског члана Предсједништва БиХ у складу са Уставом БиХ и Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, а да би Џаферовићу и његовим сарадницима било јасније наводимо да је ријеч о Дејтонском споразуму - наводе из Кабинета.

Уколико би се узела у обзир могућност да Џаферовић, ипак, познаје Устав, додаје се у саопштењу, онда је јасно да је ријеч о злој намјери у којој се не бирају средства да се политички противници прикажу на најгори могући начин.

- Бошњачки члан Предсједништва, који се номинално залаже за БиХ, требао би да зна да је у дипломатској пракси незабиљежено да један члан колективног органа који управља државом тражи увођење санкција другом члану, који је дио тог истога органа. Џаферовић фактички подржава санкције Предсједништву БиХ - истакли су из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

У саопштењу се наглашава да је посебно забрињавајући и неприхватљив дио Џаферовићеве изјаве у којој каже да је Милорад Додик "пријетња миру".

- Поставља се питање да ли Џаферовић има право да било коме говори о пријетњи миру, када знамо да је у току грађанског рата у БиХ био учесник истог и то на просторима у којима су исламски вјерски екстремисти муџахедини чинили страшне злочине и ритуална убиства, а сам Џаферовић није ништа учинио да спријечи и осуди! Једино што би Џаферовићу могло дати за право да говори о рату, јесте његово разумијевање у исти, с обзиром на прошлост, коју се труди да заборави и потисне - наводи се у саопштењу.