latinica  ћирилица
20/02/2022 |  16:37 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

У селу Јелачићи снимљени кадрови за филм "Свједок" (ВИДЕО)

У Јелачићима код Кладња настављено је снимање кадрова документарног филма "Свједок", режисера Дениса Бојића, посвећеног ратном путу доктора Зорана Станковића и његовом боравку током рата у Републици Српској и БиХ.
"Свједок" - Фото: РТРС
"Свједок"Фото: РТРС

Поручено је да се никада не смију заборавити монструозни злочини над Србима овог краја, а уједно и храброст, знање и допринос доктора Станковића.

- Без доктора Станковића, његовог налаза који је био потпун и темељан. ми не би овај могли и не би знали праву истину. Не би било доказа да је овдје побијено 17 људи и да су исти ухваћени живи, да су цивили, рањеници и настрадали мучени и да се над њима иживљавало - рекао је предсједник Завичајног удружења "Јелачићи" Драженко Ерделић.

Режисер Денис Бојић рекао је да би злочин остао незабиљежен да доктор Станковић прије скоро 30 година није дошао у село Јелачиће да изврши обдукцију и прикаже бруталност злочина који је извршен над српским народом.

- Злочин на овом мјесту би вјероватно остао негдје у тами наше историје, незабиљежен и непознат широј јавности и у виду локалног сјећања. Његовим документањем, његовим радом 30 година касније имамо прилику да покажемо и прикажемо шта се дешавало и да овај документ остаје трајни запис, не само српском народу, него читавој нашој историји - истакао је Бојић.

Начелник општине Шековићи Миладин Лазић, након учешћа у поворци сјећања и снимању кадрова за филм, рекао да је то изузетно битан догађај за Шековиће и цијелу регију.

Лазић је истакао да је доктор Станковић био величина која се убраја у ред хероја српског народа, уз вјечни помен и велико хвала.

Нагласио је да ће филм да документује историју која се десила прије 30 година.