latinica  ћирилица
21/02/2022 |  07:49 ⇒ 19:51 | Аутор: Агенције

Путин рекао Шолцу и Макрону да намјерава да призна ДНР и ЛНР (ВИДЕО)

Украјинска војска већ четврти дан интензивно гранатира позиције Доњецке и Луганске народне републике. Власти ових самопроглашених република су биле принуђене да објаве евакуацију становништва на територију Русије и прогласе општу мобилизацију.
Уништени руски пункт - Фото: Screenshot/YouTube
Уништени руски пунктФото: Screenshot/YouTube

19.45 - Криза у Украјини

19.15 - Тас: Путин информисао Шолца и Макрона да ће потписати декрет о независности Доњецка и Луганска

Кремљ је саопштио да је руски предсједник Владимир Путин информисао француског предсједника Емануела Макрона и њемачког канцелара Олафа Шолца о исходу састанка Савјета за безбједност.

Путин им је рекао да ће ускоро потписати декрет о признању независности региона на истоку Украјине, јавља Тас.

Макрон и Шолц су рекли Путину да су спремни да остану у контакту, јавља РИА Новости, позивајући се на Кремљ.

Из Шолцевог кабинета је претходно саопштено да њемачки канцелар осуђује планове о признању Доњецка и Луганска, као и да би то било једнострано кршење споразума из Минска.

19.10 - Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ каже да је са забринутошћу пратио састанак руског Савјета за безбједност и позвао предсјеедника Владимира Путина да не призна независност Луганска и Доњецка.

У случају да до тога ипак дође, Европска унија ће оштро реаговати, поручио је Борељ, додајући да ће он сам предложити министрима држава чланица да уведу санкције. 

19.10 - Украјински предсједник Владимир Зеленски сазвао састанак Савјета за националну безбједност и одбрану.

18.50 - Предсједник Русије Владимир Путин ускоро ће се обратити јавности, јављају руски медији, без прецизирања када ће се то тачно десити.

Очекује се да саопшти да ли је донио одлуку о признању независности Луганске и Доњецке народне републике.

18.45 - Европска унија је увела санкције за пет особа које се доводе у везу са парламентарним изборима који су одржани на Криму 2021. године.

Ријеч је о посланицима руске Думе, изабраним да представљају Крим и град Севастопољ, а санкционисани су и предсједник и замјеник предсједника изборне комисије Севастопоља, наводи се у саопштењу ЕУ.

17.47 - Украјинске снаге гранатирале су Докучајевск, јужно од града Доњецка, употријебивши мине забрањеног калибра, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу прекида ватре у Донбасу.

17.30 - Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба затражио је данас од чланица Савјета безбједности УН да одрже хитне разговоре о практичним корацима за гаранцију сигирности његове земље и деескалацију тензија са Русијом.
Русија је стална чланица Савјета безбједности УН са правом вета.

17.15 - Ново гранатирање Донбаса од стране украјинске војске - три цивилна објекта погођена у Горловки, док се детонације чују и у околини Луганска, јавља Спутњик.

Како наводи Министарство за ванредне ситуације ДНР, у мјесту Горловка су погођене двије деветоспратнице и једна школа. За сада нема информација о могућим жртвама.

16.42 - Украјински министар спољних послова Дмитри Кулеба демантовао је руске извјештаје о, како је рекао, наводном украјинском нападу.

- Не. Украјина није напала ни Доњецк, ни Луганск, није слала ни диверзанте, ни оклопна возила преко руске границе, гранатирала руску територију, гранатирала руски гранични прелаз, вршила акте саботаже - објавио је Кулеба.

16.35 - Шефови дипломатија Русије и Француске Сергеј Лавров и Жан Ив ле Дријан разговарали су телефоном и договорили да се састану 25. фебруара, саопштило је француско Министарство.

Састанак ће се одржати само ако до тог тренутка не дође до руске инвазије, наводе у Паризу.

Министарство спољних послова Француске је навело и да је Ле Дријан рекао Лаврову да је хитно потребан трилатерални састанак, као и да је Европа отворена за дијалог.

16.05 - Шеф Руске Федералне службе безбједности Александер Бортников рекао је да је све гора ситуација у Доњецку и Луганску, као и да је 70.000 људи већ пребјегло у Русију.

Навео је и да је ухваћен један члан украјинске диверзантско-извиђачке групе која је упала на територију Русије.

15.55 - Руски министар одбране Сергеј Шојгу каже да је ситуација са Украјином јако напета и изузетно опасна, као и да је Украјина груписала велике снаге код источних региона.

15.18 - Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да треба одлучити шта даље да се ради по питању Донбаса, полазећи од ситуације на терену.

Како је рекао, Русија је у почетку чинила све како би се мирним путем изгладиле противрјечности између Кијева и Донбаса.

14.51 - Доњецка народна република тражи од предсjедника Русије Владимира Путина да призна независност републике, изјавио је шеф ДНР Денис Пушилин.

Исто је затражио и његов колега из Луганске народне републике Леонид Пасечник.

------------------

14.37 - Шеф самопроглашене Доњецке народне републике Денис Пушилин захвалио је предсједнику Русије Владимиру Путину на помоћи Донбасу.

Како је навео, становници Донбаса се осјећају Русима и главни им је циљ интеграција са Русијом.

-------------------

14.19 - Министар спољних послова Сирије Фејсал Микдад истакао је да западне земље подстичу агресију Украјине против Русије, снабдијевају Кијев савременим оружјем, граде војне базе на њеној територији, чиме крше све међународне споразуме, "а истовремено говоре да је Русија крива за све".

---------------------------

14.04 - Руска војска и граничари спријечили су да диверзантска група са територије Украјине наруши државну границу, саопштио је Јужни војни округ.

Током размјене ватре на територију Русије су ушла два украјинска пјешадијска возила ради евакуације.

Том приликом убијена су петорица диверзаната, док су уништена оба оклопна возила.

Нико од припадника руске војске није повријеђен.

------------

13.41 - Предсједник Србије Александар Вучић разговараће са француским предсједником Емануелом Макроном о кризи на истоку Европе и ситуацији на западном Балкану.

-----------

12.06 - ДНР увео ванредну ситуацију због нестанка воде, након што је усљед гранатирања украјинске војске оштећен водовод.

-----------------
 
11.47 - Украјинска војска гранатира дуж цијеле линије раздвајања у Донбасу, саопштио је портпарол Народне милиције ДНР Едвард Басурин.

Према његовим ријечима, украјинска војска је почела реализацију плана инвазије на Донбас.

-------------------

11.27 - Пројектил који је испалила украјинска војска погидио је пункт граничне службе ФСБ у Ростовској области.

Зграда је у потуности уништена.

Том приликом нико није повријеђен.

Деминери су на лицу мјеста.

--------------

10.00 - Из Кремља је саопштено да није било конкретних планова за самит о Украјини између руског предсједника Владимира Путина и предсједника САД Џозефом Бајденом, али да би се могао договорити позив или састанак у сваком тренутку.

----------------

09.45 -Предсједник Русије Владимир Путин одржаће данас велику сједницу Савјета безбједности Русије, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

-------------

09.21 - Експлозија је одјекнула у подручју аеродрома у Доњецку, јавља дописник Спутњика.

----------

09.16 - Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ каже да је ЕУ спремила санкције у случају даље ескалације украјинске кризе, али да се ради на томе да до тог критичног тренутка не дође.

- Сазваћу ванредни састанак Савјета министара за спољне послове ЕУ и представићу санкције када за то дође тренутак. Савјет је тај који доноси ову одлуку на мој приједлог. Ми смо спремни да то урадимо када дође тренутак и надам се, а радимо на томе да тренутак не дође - каже шеф дипоматије ЕУ.

----------------

08.03 - Шеф самопроглашене Луганске народне републике Леонид Пасечник потписао је указ о добровољној мобилизацији мушкараца узраста изнад 55 година.

Министарство за ванредне ситуације Русије саопштило је да је из Донбаса досад у Русију стигло око 61.000 избјеглица.

Плакати са позивом на мобилизацију излијепљени су по цијелом Донбасу.

Народна милиција ДНР саопштила је да је приликом гранатирања украјинске војске током ноћи погинуо један њихов припадник, док се још једна особа налази у тешком стању.

Украјинска војска је гранатирала и двије школе у Доњецку.

Два цивила су погинула током гранатирања територије ЛНР, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за контролу и координацију на телеграму.

Како су навели, украјински војници су девет пута током ноћи отворили ватру на насељена мјеста републике.

Предсједник Француске Емануел Макрон предложио је предсједнику Русије Владимиру Путину и америчком лидеру Џозефу Бајдену да одрже самит о безбједности у Европи.

Обје стране су пристале, саопштила је Јелисејска палата.