latinica  ћирилица
21/02/2022 |  17:13 ⇒ 22:39 | Аутор: РТРС

Додик: Одбацујемо површне закључке, нећемо прихватити никакве санкције (ВИДЕО)

СНСД инсистира на примјени Устава и нећемо прихватити ниједну врсту санкционисања ако до тога дође, те одбацујемо површне закључке које је донио Европски парламент, рекао је лидер СНСД-а Милорад Додик након сједнице Предсједништва ове странке одржане данас у Бањалуци.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Ми то нећемо прихватити, наставићемо да инсистирамо на Уставу БиХ. Сматрамо да нема ниједан разлог да о томе расправља Европски савјет - рекао је Додик.

Он је навео да је СНСД за разговор о свих 14 приоритета Европске комисије, те да се неће више радити на питањима која иду селективно.

Додик је навео да политика СНСД остаје веома чиста и јасна, Република Српска ће дати свој допринос онако како је Народна скупштина рекла.

Додик је истакао да је политичка и безбједносна ситуација у Републици Српској стабилна, да не постоје елементи који то угрожавају, те да је пропаганда која је вршена у функцији дестабилизације безбједносне ситуације апсолутно промашена.

- Данас нико више не говори у рату у БиХ што је била доминантна тема многих медија и тзв. аналитичара па чак и представника појединих политичких странака. Данас је то нестало с дневног реда и опет смо на питањима везаним са ситуацијом у БиХ - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да ситуацију у БиХ треба рјешавати у оквиру припрема за изборе који су везани за Изборни закон, истичући да је Предсједништво СНСД-а разумјело закључке ХНС-а.

Додик је истакао да представници хрватског народа у Бих траже да се испоштује оно што је важно за сваки народ, а то је да се у потпуности уважи конститутивност и право народа да бира своје представнике.

- Ми не разумијемо зашто Бошњаци не дозвољавају да народи у БиХ имају та права и зашто желе да бирају политичке представнике других народа. Ми не видимо да је тај политички концепт стабилан и да даје дугорочну стабилност БиХ, већ виидмо болесну политичку амбицију муслиманских политичара који хоће да направе државу за себе. Ми у СНСД-у сматрамо да је на снази снажно јачање муслиоманског национализма који је у функцији стварања искључиво државе за себе - рекао је Додик и поручио да је то неприхватљиво.

Додик је рекао да је Република Српска економски стабилна, те навео да у прилог томе иде и податак да је извоз прошле године био 30 одсто већи него годину раније.

Он је навео и да је увоз прошле године био 24 одсто већи него годину раније, што говори да се дебаланс између увоза и извоза смањује.

- Уколико овако наставимо наредних неколико година можемо да очекујемо да ћемо имати потпуно балансиран однос увоза и извоза - рекао је Додик.

Повезане вијести:

Додик: Тражићемо неутралност у вези са Украјином