latinica  ћирилица
22/02/2022 |  13:15 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Додик: Комшићево и Џаферовићево осуђивање Русије није званични став БиХ (ВИДЕО)

О стању у Украјини најбоље је да БиХ остане неутрална, изјавио је српски члан Предсједништва, Милорад Додик и нагласио да став друга два члана, Жељка Комшића и Шефика Џаферовића и осуђивање Русије, није званични став БиХ.
Милорад  Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да је ситуација на Балкану комплексна, јер је међународни интервенционизам у посљедњих 20 година створио неодрживо стање у БиХ.

Додик каже да је у најмању руку неозбиљно то што западне земље осуђују Русију да крши међународно право имајући у виду да то раде посљедњих 20 година у БиХ, гдје су створиле неодрживо стање, а које штите свим расположивим средствима мислећи о сопственим интересима, а не конститутивним народима у БиХ.

Додик је навео да су западне земље кршиле међународно право признавајући самопроглашено Косово и дерогирајући Устав БиХ који је дио Дејтонског споразума.

- Они сада нама шаљу поруку да ми треба да прихватимо њихову оцјену како они штите међународно право - то је неозбиљно у најмању руку. Позивати се на међународно право у осуди /предсједника Русије Владимира/ Путина за ово што је учинио, а чините све да дерогирате међународно право, да пошаљете НАТО авионе на Србију и Републику Српску без одлука Савјета безбједности УН, гдје је речено да мора бити одлука, шаљете наводног високог представника којег није именовао Савјет безбједности УН, а говорите о поштивању међународног права - заиста је апсурдно - истакао је Додик.

Он је подсјетио да је у Анексу 10, као дијелу међународног акта Дејтонског споразума, прецизно наведено да се високи представник мора именовати резолуцијом Савјета безбједности УН.