latinica  ћирилица
22/02/2022 |  17:02 ⇒ 17:04 | Аутор: Агенције

Вучић: Србија ће чувати политику војне неутралности

Србија ће учинити све да сачува политику војне неутралности и осигура да, упркос великој кризи у Украјини, остане на европском путу, а да не поквари односе са Русијом и Кином, поручио је данас предсједник Србије Александар Вучић у Монаку.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је, послије састанка са кнезом Албертом Другим, оцијенио да управо криза на истоку Европе показује колико је значајна политика војне неутралности, истакавши да је она јасна и недвосмислена и да је направљена за тешка времена.

- Украјина је, како каже, на путу у НАТО. Али, да не настављам причу. Зато је веома важно да будете снажни и да не зависите ни од кога. Ко год мисли да треба да будемо нечији потрчко и излазимо у сусрет ономе што нам је срцу драго, то је погрешна политика. Наша политика је одговорна и озбиљна - рекао је Вучић за телевизију Пинк.

Коментаришући поруку украјинског амбасадора у Србији Олександра Александровича да Кијев очекује јаснији став Србије и осуду Русије, Вучић је одговорио да ће он то учинити када Александрович позове предсједника Украјине Владимира Зеленског да он осуди агресију на СР Југославију и када то украјински шеф државе уради.

Он је оцијенио да ће бити безброј проблема, првенствено у снабдијевању нафтом и гасом, поготово ако цијена, како најављују из Москве, буде 2.000 долара за 1.000 кубика гаса.

- Ипак, свакако ће наша земља боље проћи од других, а надамо се и повољнијим ценама у договору са Русијом - истакао је Вучић.