latinica  ћирилица
24/02/2022 |  04:09 ⇒ 07:40 | Аутор: sputniknews.com

Путин донио одлуку о специјалној војној операцији - циљ заштита људи

Предсједник Русије Владимир Путин је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донио одлуку о специјалној војној операцији у Донбасу.
Владимир Путин (Фото: kremlin.ru) -
Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Путин каже да планови Русије не укључују окупацију Украјине.

- Донио сам одлуку о спровођењу специјалне војне операције. Њен циљ је заштита људи који су осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима. И зато ћемо настојати да демилитаризујемо и денацификујемо Украјину. И такође приведемо правди оне који су починили бројне крваве злочине над цивилима, укључујући грађане Руске Федерације - рекао је Путин на почетку свог обраћања.

Каже да околности захтјевају од њих да предузму одлучна и хитна дејства.

- Народне републике Донбаса обратиле су се Русији са захтјевом за помоћ. С тим у вези, у складу са чланом 51, дио 7 Повеље УН, уз одобрење Савјета Федерације и у складу са споразумима о пријатељству и узајамној помоћи са ДНР и ЛНР које је ратификовала Савезна скупштина, донио сам одлуку о спровођењу специјалне војне операције - додао је Путин.

Путин је истакао да Русија поштује и поштоваће суверенитет земаља ЗНД.

- НАТО се, како је нагласио Путин, приближава границама Русије. Москва већ 30 година покушава да преговара о неширењу блока на исток и суочила се са обманама, притисцима и уцјенама - каже Путин.

Како је навео, Русија не може да се осјећа безбједно, да се развија, да постоји уз сталну пријетњу која извире из савремене Украјине, рекао је Путин, напомињући да је развој Украјине од стране Сјеверноатлантске алијансе неприхватљив.

Истовремено је подсјетио на право нација на самоопредјељење.

- Ни за вријеме стварања СССР-а, ни послије Другог свјетског рата, људе који живе на одређеним територијама, које су дио савремене Украјине, нико никада није питао како они сами желе да уреде своје животе. У средишту наше политике је слобода - рекао је Путин нагласивши да се ради о слободи за све да “самостално одређују своју будућност и будућност своје дјеце". 

И сматра да је важно да то право – право на избор – могу да користе сви народи који живе на територији данашње Украјине. Сви који то желе, оцијенио је руски лидер.

Према његовим речима, Русија остаје једна од најмоћнијих нуклеарних сила на планети, тако да ниједан потенцијални агресор не би требало да сумња да ће бити потпуно поражен.

- Што се тиче војне сфере, савремена Русија, чак и након распада СССР-а и губитка значајног дијела свог нуклеарног потенцијала, данас је једна од најмоћнијих нуклеарних сила. Штавише, има одређене предности у низу најновијих врста наоружања. С тим у вези нико не би требало да сумња да ће директан напад на Русију довести до пораза и страшних последица за потенцијалног агресора -  истакао је он.

Предсједник Русије је позвао украјинску војску да положи оружје и запретио сразмерним одговором оним земљама које одлуче да се умешају у ситуацију споља.

- Позивам вас да одмах положите оружје и одете кући. Сви војници украјинске војске који испуне овај услов моћи ће слободно да напусте зону борбених дејстава и врате се својим породицама - додао је он.

Према његовим речима “сва одговорност за могуће крвопролиће биће у потпуности на савјести режима који влада на територији Украјине“. 

- Сада неколико веома важних ријечи за оне који би могли бити у искушењу да се умешају у догађаје који се дешавају: ко год покуша да нас омета, штавише, да створи пријетње нашој земљи и народу, треба да зна да ће одговор Русије бити тренутан и да ће вас довести до таквих последица са којима се никада у својој историји нисте суочили. Спремни смо на сваки развој догађаја. Све неопходне одлуке су донијете. Надам се да ћу бити саслушан - нагласио је Путин.