latinica  ћирилица
24/02/2022 |  06:58 ⇒ 08:07 | Аутор: sputniknews.com

Небензја: Русија не дејствује против украјинског народа, већ власти у Кијеву

Дејства Русије у Донбасу нису усмјерена против украјинског народа, већ против хунте која је преузела власт у Кијеву, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на ванредној сједници Савјета безбједности УН.
Руски амбасадор у УН Василиј Небензја - Фото: Screenshot/YouTube
Руски амбасадор у УН Василиј НебензјаФото: Screenshot/YouTube

Руске власти су и даље отворене за дијалог, али не намјеравају да дозволе нови крвави масакр у Донбасу, додао је он.
 
- Желио бих да поновим да корјен данашње кризе око Украјине лежи у дјеловању саме Украјине, која се бави дугогодишњом саботажом својих директних обавеза из Минског пакета мјера - објаснио је Небензја.
 
Са своје стране, стални представник Украјине при УН Сергеј Кислица је, коментаришући говор руског колеге о одлуци Кремља да покрене специјалну војну операцију у Донбасу, рекао да је предсејдник Русије Владимир Путин објавио рат његовој земљи.

Он се обратио свом руском колеги са захтевом да званично потврди да у вријеме седнице Савјета безбједности УН "руске трупе не гранатирају, не бомбардују украјинске градове и да нису прешле на територију Украјине".
 
Небензја му је одговорио да се догађаји у Украјини не могу назвати ратом.
 
- Немојте то звати ратом. То се зове "Специјална војна операција у Донбасу" - истакао је он.
 
Он је подсетио да је специјална посматрачка мисија ОЕБС-а забележила током протеклог дана скоро двије хиљаде случајева кршења примирја у Донбасу, укључујући скоро 1.500 експлозија.

- Становници Доњецка и Луганска и даље су приморани да се крију у подрумима, прилив избеглица у Русију се наставља. Природа провокација од стране Оружаних снага Украјине се није промијенила - констатовао је Небензја.

Предсједник Русије Владимир Путин ноћас је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донио одлуку о покретању специјалне војне операције у Донбасу. Шеф државе истакао је да планови Русије не укључују окупацију Украјине.