latinica  ћирилица
24/02/2022 |  08:29 ⇒ 10:28 | Аутор: СРНА

Пашалић: Српска има ресурсе, производимо довољно хране

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да Српска има ресурсе и може да производи довољно хране за своје потребе.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

- Иако људи не живе у изобиљу, ситуација није таква да ће довести до глади. Не пролазимо ми кроз кризу први пут рекао је Пашалић за Глас Српске.

Он је рекао да очекује уобичајен обим прољећне сјетве, као и да стањем у пољопривреди није у потпуности задовољан, али је добро да нема смањења обима производње.

- Цијена НПК ђубрива 2008. године била је 2.100 КМ по тони, а и тада се уз веће трошкове сијало, тако да је прича о појави глади код нас неутемељена - рекао је Пашалић.

Министар истиче да су најважнији пољопривредни сектори стабилни, нарочито производња млијека која је мотор развоја аграра иако се смањује број произвођача, што је тренд који је немогуће зауставити.

Он каже да Српска има млијека, рибе, воћа и поврћа и више него што јој је потребно.

- Свињског меса и пшенице можемо да произведемо за 70 одсто наших потреба и када би се сва та храна задржала на нашем простору, имали бисмо свега довољно. Доста наше пшенице се продаје и у Федерацији БиХ и морамо посматрати БиХ као јединствено тржиште - навео је Пашалић.

Говорећи о редовних 75 милиона КМ за подстицај пољопривредници и додатних 10 милиона, Пашалић је навео да су као одговор на скупо ђубриво обезбиједили додатни новац из Компензационог фонда и то сигурно није посљедња мјера Владе Републике Српске.

- Високу цијену репроматеријала прати и висока цијена житарица на тржишту, тако да највећи корисници минералних ђубрива, ратари, имају привилегију да су цијене њихових финалних производа високе. Када све сагледамо, производња пшенице и кукуруза је и даље рентабилна - објаснио је Пашалић.

Он не сматра да ће мјере Владе Републике Српске потпуно да надомјесте поскупљење и инфлацију, јер нема земље која то може да компензује, али истиче да се у Српској чини све да створи амбијент да се производња настави.

- Јесенас је посијано више пшенице од просјека, око 43.000 хектара. Осталих озимих култура је више и то је добро - истиче Пашалић.

Он је подсјетио и да је до 21. марта објављен јавни позив за капиталне инвестиције у овој години, гдје ће сви који желе да инвестирају имати подршку од 30 до 40 одсто.

Министар је рекао да ситуација у шумарству није добра, због чега преузима дио одговорности за то, јер се дешава у његовом мандату.

- Проблем је у томе што предузеће годинама оствари око 92 одсто обима јер немају своју механизацију, а то је губитак од око 20 милиона КМ. Извођачи радова који обављају већину тог посла немају довољно радника и имају стару механизацију - објаснио је Пашалић.

Он каже да ће, због тога, убудуће суфинансирати набавку нове механизације, а средства од повећања цијене дрвних сортимената ће прелити извођачима да би они повећали плате радницима да би покушали обезбиједити сјечу у обиму 100 одсто.

- Неколико газдинстава је пословало негативно, знаћемо прецизно до краја мјесеца колико и ту су кадровске промјене неминовне - рекао је Пашалић и додао да је политика превише уплетена у рад предузећа, да је превише запослених, због чега сва запошљавања морају ићи уз сагласност Владе Републике Српске.