latinica  ћирилица
24/02/2022 |  08:48 | Аутор: СРНА

Пред читаоцима збирка пјесама "Орфејев жал"

Мркоњићки пјесник Радмило В. Радовановић објавио је своју 25. књигу пјесама "Орфејев жал" која, као и све његово претходне, полази од грчке митологије, по чему је јединствен и препознатљив.
Књига - Фото: РТРС
КњигаФото: РТРС

Издавачи су "Арт принт" из Бањалуке и Клуб умјетничких душа из Мркоњић Града, а рецензент Марина С. Грујић.

Радовановић је рекао да у збирци има десетак пјесама из грчке митологије, те да су остале о љубави, животу и смрти и да су писане у слободном стиху.

- Цијела књига је већ објављена у најпознатијим часописима у Србији, Црној Гори и региону. Чувени часопис `Кораци` из Крагујевца у најновијем броју доноси мој циклус пјесама из ове књиге `Повратак у завичај` - авео је Радовановић.

Он је додао  за Срну да су неке пјесме из ове збирке преведене на стране језике.

Марина С. Грујић је написала у рецензији да је најновија рукописна збирка Радмила В. Радовановића логички сљедствени наставак претходне збирке "Збогом, Алкиноја".

- Радовановић је толико дубоко у античкој митологији и она у њему да се, читајући његове песме, а познавајући га, понекад упитам како уопште успева да комуницира језиком свакодневнице 21. века - наводи се у рецензији.

Радмило В. Радовановић рођен је 28. августа 1957. године у Дивину код Билеће. Школовао се у Требињу и Мостару. За свој књижевни рад добио је више значајних награда и признања.

Члан је Удружења књижевника Српске и Удружења књижевника Србије. Превођен је на више страних језика. Заступљен у зборницима и антологијама. Живи у Мркоњић Граду.