latinica  ћирилица
24/02/2022 |  10:33 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Ванредни састанак Алијансе

Представници земаља из НАТО савеза почели су данас ванредни састанак након што је руски предсједник Владимир Путин наредио покретање велике војне акције у Украјини, а у току су и припреме за ванредни самит, јавила је агенција АП.
НАТО - Фото: РТРС
НАТОФото: РТРС

- Ово је озбиљно кршење међународног права и озбиљна пријетња по евро-атлантску безбједност - саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Он је додао да су се савезници састали да би разговарали "о посљедицама агресивних акција Русије".

Поједине чланице Алијансе испоручују оружје, муницију и другу опрему Украјини, али НАТО као организација то не чини и неће покренути никакву војну акцију да би подржао Украјину, која је близак партнер ове организације, али без шанси да постане њена чланица, наводи се у агенцијском извјештају.

- Стојимо уз народ Украјине у овом ужасном тренутку. НАТО ће учинити све што је потребно да би заштитио и одбранио све савезнике - рекао је Столтенберг.

Земље које су близу зоне конфликта - Естонија, Летонија, Литванија и Пољска - затражиле су консултације према члану 4 основног споразума НАТО савеза, који се односи на "угрожавање територијалног интегритета, политичке независности или безбједности било које стране у Алијанси".