latinica  ћирилица
24/02/2022 |  11:23 ⇒ 16:00 | Аутор: СРНА

За четири пројекта ове године очекује се око 400 милиона евра

У БиХ се током ове године очекује да буде пласирано око 400 милиона евра за четири пројекта, а односе се на здравствени сектор, реконструкцију жељезница и једну дионицу на коридору "Пет це" у Републици Српској те вјетроелектрану на Влашићу у Федерацији БиХ, саопштено је из Министарства финансија и трезора у Савјету министара након састанка ресорног министра Вјекослава Беванде са представником Европске инвестиционе банке /ЕИБ/.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Беванда је данас са директором одјељења Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ за западни Балкан и Турску Матеом Ривелинијем разговарао о започетим пројектима ове банке у БиХ и наставку будуће сарадње.

- На састанку је разматрана динамика усвајања Споразума о измјенама и допунама Оквирног споразума између ЕИБ-а и БиХ јер је процедура раније покренута и траже се начини усаглашавања домаћег законодавства са смјерницама ЕИБ-а - саопштено је из Министарства финансија.

У саопштењу се наводи да су се саговорници сагласили да је неопходно наставити започете пројекте јер је у протеклом периоду било застоја у поступку преговарања и ратификације кредитних аранжмана ЕИБ-а, али и додјеле грант средстава која прате ове пројекте.

Беванда је нагласио да очекује убрзање динамике у наредним мјесецима јер су покренуте неопходне процедуре те да је у Парламентарној скупштини БиХ завршен поступак ратификације за неке споразуме, а да ће Савјет министара на наредним сједницама разматрати започете пројекте.

- Представници ЕИБ-а нагласили су да је у застоју било пет пројеката у оба ентитета, укупне вриједности око 50 милиона евра, а очекује се да се током ове године пласира близу 400 милиона евра за четири пројекта који се односе на здравствени сектор, реконструкцију жељезница и једне дионице на коридору `Пет це` у Републици Српској те пројект вјетроелектране на Влашићу у Федерацији БиХ - прецизира се у саопштењу.

Беванда је нагласио да ће Министарство финансија и трезора БиХ обављати свој дио активности редовно као што је било и у претходном периоду, а представници ЕИБ-а захвалили су за досадашњу сарадњу и проактиван приступ министра и службеника Министарства који реализују пројекте с међународним финансијским институцијама.

Састанку је присуствовала и директор Канцеларије ЕИБ-а за БиХ и Црну Гору Сандрин Фрише.