latinica  ћирилица
24/02/2022 |  12:16 ⇒ 13:30 | Аутор: sputniknews.com

Дачић: Србија не смије да се придружи санкцијама Русији

Србија треба да води рачуна о својим националним и државним интерсима. Србија не смије да се једноставно придружи осудама, санкцијама, посебно што земље које то траже од Србије нису биле коректне када је она била нападнута 1999. године, када је војно заузето Косово, рекао је предсједник СПС Ивица Дачић за РТС.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

На питање како Србија треба и како може да реагује, Дачић је рекао да Србија може да реагује како хоће јер је она суверена земља.

- Је л’ смо ми (Србија) енергетска сила, па да све зависи од тога како ћемо ми да се изјаснимо? Морамо да гледамо своје интересе. Доста смо ми гинули за друге. Сачувајмо односе са ЕУ и са Русијом и Kином, јер нас нико неће бранити ако они (Русија и Kина) престану да нас бране - рекао је Дачић.

Он је подсјетио да је Русија неколико недјеља уназад инсистирала на догорвору о безбједносним условима.
 
- НАТО је дошао до зидина Кремља, у том погледу се десила и криза у Украјини, Русија је очигледно имала безбједносне информације да се спрема акција слична "Олуји", односно да Украјина жели војно да освоји територију Луганска и Доњецка и на то је јавно упозоравала - казао је Дачић.
 
У том погледу Србија се мора понашати избалансирано, каже Дачић и додаје да су све досадшње изјаве предсједника Вучића биле државнички одмјерене и мудре.

 - Ми данас не знамо како ће се даље одвијати ова ситуација, мислим да ће највећу цијену платити украјински и руски народ и да не би требало да се ратује - рекао је Дачић.
 
- Више је требало радити на проналажењу рјешења, а не да се ратује зарад неких трећих, јер нисам сигуран да ће ти трећи много помоћи Украјини - истакао је Дачић и апеловао на мир.