latinica  ћирилица
24/02/2022 |  14:18 ⇒ 18:04 | Аутор: sputniknews.com

Кина одбила да специјалну операцију Русије назове окупацијом; Савјети Америке нису примјерени

Кина помно прати цјелокупну ситуацију у Украјини и позива све стране да се суздрже од корака који би могли да доведу ситуацију до ескалације, изјавила је портпаролка министарства спољних послова те земље Хуа Чуњинг.

Одговарајући на питање да ли званични Пекинг на специјалну операцију гледа као на "окупацију", кинеска политичарка је рекла да је све то резултат многих фактора.

Она је такође изразила наду да стране неће затворити врата дијалогу и да ће успјети да спријече даљу ескалацију.

Америка не би требало да дијели савјете шта значи поштовање суверенитета

Америка не би требало да савјетује Пекингу шта значи поштовање суверенитета и територијалног интегритета других земаља, изјавила је Чуњингова коментаришући критику Вашингтона према неутралном ставу Кине по питању ситуације у Украјини.

- Обратили смо пажњу на изјаве представника америчког Стејт департмента. Сматрамо да у односу на питање поштовања суверенитета Америка нема права да говори Кини шта би требало да ради - рекла је она.

Додала је и да кинески народ јако добро зна и разумије шта значи државни суверенитет и територијална цјеловитост.

Разговарали Лавров и Ванг Ји

Министри спољних послова Русије и Кине Сергеј Лавров и Ванг Ји разговарали су телефоном и истакли потребу да се поштује принцип недјељиве безбједности.

- Наглашено је да Русија и Кина инсистирају на потреби да све земље поштују принцип недељиве безбједности - наводи се у саопштењу руског МИД-а.