latinica  ћирилица
24/02/2022 |  16:18 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Реална очекивања да коридор 5Ц буде завршен до 2028. године

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је данас да је реално очекивати да Коридор 5Ц буде завршен до 2028. године.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је рекао да ће на Самиту у Лондону бити разговарано о пројектима који су у фази реализације, као и о будућим пројектима, са акцентом на грант средства која се повлаче у оквиру инвестиционо-економског плана за западни Балкан.

- То ће бити неки нови пројекти, неке фазе даље сарадње са Европском банком за обнову и развој - изјавио је Тегелтија Срни.

Он је рекао да је Европска банка за обнову и развој велики кредитни инвеститор у БиХ и један од партнера за спровођење такозваног инвестиционо-економског плана за западни Балкан.

- Колико је нама важна сарадња са Европском банком за обнову и развој је чињеница да су на данашњој сједници Савјета министара потврђене четири одлуке које су у вези са пројектима са Европском банком за обнову и развој. А то су пројекти збрињавања чврстог отпада на подручју Живиница, водоснабдијевање кроз пројекат Плава вода, који обухвата Средњу Босну, као и јавног превоза у Сарајеву те пројекат изградње трамвајске пруге од Илиџе до Храснице - навео је Тегелтија.

Тегелтија је изразио увјерење да ће бити потврђени и сви нови пројекти који су изузетно битни за завршетак коридора 5Ц те да је реално очекивати да он буде завршен до 2028. године.

Очекује се потписивање уговора за још четири пројекта

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је Срни да је Европска инвестициона банка до сада у БиХ инвестирала три милијарде КМ и да се очекује да у овој години инвестира у још четири пројекта који подразумијевају и грант средства.

- Оно што је добро за пројекте који се финансирају и кредитне аранжмане који се финансирају преко ЕИБ јесте то што уз кредитни аранжман који се обезбјеђује увијек иде и дио грант средстава - рекао је Тегелтија.

Он је појаснио да је висина грантова различита и зависи од појединих пројеката, али да је сваки од њих праћен одређеним дијелом грант средстава.

Тегелтија је рекао да је на данашњем састанку са представницима ЕИБ-а констатовано да се сви пројекти у БиХ, који су тренутно у различитим фазама имплементације, одвијају без икаквих проблема и потешкоћа.

Он је навео да је заједничко очекивање да ће током 2022. године бити потписани уговори за четири нова пројекта.

- Један пројекат је Коридор 5Цдионица Јоховац-Вукосавље, реконструкција жељезничке пруге од Добоја до Шамца, пројекат вјетропарка на падини Влашића и још један пројекат подршке здравственом сектору Републике Српске - рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је сарадњу са ЕИБ-ом добра и да су одлучни да наставе да инвестирају у БиХ.

- Приоритети на којима ћемо у овом тренутку радити су и даље пројекти из области инфраструктуре који су за нас јако важни, затим пројекти енергетике и то искључиво обновљивих извора енергије, водоснабдијевање, образовање и здравство - напоменуо је Тегелтија.

Он је додао да ће власти у БиХ заједно са ЕИБ-ом договарати пројекте који ће се разматрати у будућности.

- Пројекти који су тренутно у различитим фазама потврђивања кроз институције БиХ иду својим током и мислим да ће то створити претпоставке да потпишемо ове нове уговоре о којима сам говорио - рекао је Тегелтија.