latinica  ћирилица
24/02/2022 |  16:43 | Аутор: СРНА

"Није било потребно додатно распоређивање припадника ЕУФОР-а у БиХ"

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија сматра да није било потребе за додатно распоређивање припадника ЕУФОР у БиХ, јер у БиХ нико од грађана не размишља о било каквим оружаним сукобима или неспоразумима.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

- Из изјаве министра /одбране Сифета/ Поџића сам разумио да је неко тражио у БиХ долазак додатних војника Еуфора у БиХ. Не знам да ли је то неко званично урадио и ко је то имао овлаштење, јер за сва питања одбране задужено је Предсједништво БиХ, које није тражило додатно размјештање припадника Еуфора у БиХ - изајавио је Тегелтија Срни.

Он је рекао да му је познато да је било појединачних ставова и захтјева за распоређивање додатних снага Еуфора које су углавном дошле од појединаца из политичког Сарајева.

Тегелтија је додао да је у писму које је добио од команданта Еуфора наведено да су органи ЕУ донијели одлуку о додатном распоређивању припадника Еуфора у БиХ, а као разлог за то су навели политичку и безбједносну ситуацију не у БиХ, већ у окружењу.

Тегелтија је подсјетио да је Еуфор овдје дуго присутан и да је у оквиру Еуфора предвиђено 3.500 војника за БиХ.

- Тренутно у БиХ има око 600 војника који су распоређени, са додатних 500 припадника Еуфора, који би требало да дођу у наредне двије седмице, то ће бити 1.100 војника. Оно што је охрабрујуће из писма које је доставио командант Еуфора јесте процјена Еуфора да тренутно у БиХ не постоје било какве безбједносне или политичке пријетње, што би изазвало несигурност међу грађанима - истакао је Тегелтија.