latinica  ћирилица
25/02/2022 |  08:41 | Аутор: sputniknews.com

Турски одговор Украјини на захтјев да се Босфор и Дарданеле затворе за руске бродове

Турска може да затвори Босфор и Дарданеле за руске војне бродове, али руска страна ће имати право да врати своју флоту у базу, изјавио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу
Поглед на Истанбул и мореуз Босфор (Фото: Sputnik/Руслан Кривобок) -
Поглед на Истанбул и мореуз Босфор (Фото: Sputnik/Руслан Кривобок)

- Добили смо званичан захтјев од Украјине. Одредбе Конвенције из Монтреа изузетно су јасне и прецизне. У рату, у коме Турска није једна од страна, могу бити предузете мјере против земаља које учествују у њему. Турска може да ограничи пролаз руских војних бродова кроз мореузе. Међутим, Конвенција из Монтреа такође предвиђа да бродови земаља које учествују у рату могу да се врате у своје базе и то треба да им буде дозвољено - рекао је Чавушоглу, пренијела је теле визија "ТГРТ Хабер".
 
Раније је амбасадор Украјине у Турској Василиј Бондар изјавио да Кијев тражи од Анкаре да затвори мореузе за Русе. Конвенција из Монтреа, усвојена 1936. године, омогућава слободу проласка кроз мореузе за трговачке бродове свих земаља, како у мирно тако и у ратно вријеме. Међутим, режим проласка ратних бродова другачији је за црноморске и нецрноморске државе. За ратне бродове нецрноморских сила уведена су значајна ограничења у погледу класе и дужине боравка. У ванредним ситуацијама Турска има право да забрани пролазак војних бродова кроз Босфор и Дарданеле.
 
Предсједник Русије Владимир Путин раније је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донио одлуку о покретању специјалне војне операције у Донбасу. Шеф државе истакао је да планови Русије не укључују окупацију Украјине.