latinica  ћирилица
25/02/2022 |  09:12 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Представљен стваралачки опус Бранка Брђанина Бајовића

У Народној библиотеци "Бранко Чучак" на Хан Пијеску представљен је богат стваралачки опус професора Филозофског факултета у Источном Сарајеву Бранка Брђанина Бајовића, који пише поезију, прозу и драме, аутор је научних студија, бројних стручних и научних радова из области драме, позоришта и књижевности.
Хан Пијесак - Фото: РТРС
Хан ПијесакФото: РТРС

Директор Библиотеке Озренка Ђурић Радуловић рекла је Срни да је синоћ на књижевној вечери, представљајући Бајовићев књижевни портрет констатовала да његов стваралачки опус прелази број од 219 библиотечких јединица.

- Професор Бајовић је свој књижевни портрет употпунио низом духовитих опаски, анегдота, кратких прича о настанку појединих својих дјела, сјећања на друге умјетнике, своје сараднике, пријатеље, истовремено одсликавши друштвено-историјске, политичке и културне прилике у којима је дјеловао - истакла је Радуловићева.

Она је навела да велики одзив публике свједочи о чињеници да становници Хан Пијеска памте Бајовића по његовим ранијим наступима у оквиру манифестације "Чучкови књижевни сусрети" и цијене његово стваралаштво.

Радуловићева је истакла Бајовићеве заслуге у оснивању ове књижевне манифестације, као и велику помоћ и подршку коју је пружио Библиотеци у издавању "Дјела Бранка Чучка".

Она је изразила захвалност професору што је, упркос нарушеном здрављу, прихватио позив за гостовање на Хан Пијеску, на радост читалаца у овом мјесту гдје библиотека постоји већ 99 година.

Професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Бранко Брђанин Бајовић пише поезију, прозу, драме, студије, публицистику, есеје и критику. Он је и драматург Народног позоришта Републике Српске.

Члан је Удружења књижевника Српске, Удружења књижевника Србије, Драмских умјетника Републике Српске и Удружења филмских уметника Србије као сценариста и добитник је много награда за књижевно, драмско и радиофонско стваралаштво.

Бајовићева дјела су превођена на руски, македонски, румунски, енглески и бугарски језик.

Ове године, манифестација "Чучкови књижевни сусрети" биће организована 14. пут када то епидемиолошка ситуација омогући.