latinica  ћирилица
25/02/2022 |  09:31 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Темељ слободе српског народа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да је усвајање првог Устава Српске било визионарско, јер је био темељ слободе српског народа.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

- Овај устав је био основа за дјеловање тадашње републике српског народа у БиХ. Омогућено је њено функционисање, а касније развој и напредак Републике Српске. То је довело и до тога да Српска у Дејтону буде призната као један од ентитета у БиХ и саставни дио државне заједнице - изјавио је Чубриловић Срни поводом 30 година од усвајања првог Устава Републике Српске.

Он је истакао да се у обзир морају узети и историјске чињенице и околности у којима је донесен први Устав Републике Српске.

- Деведестих година прошлог вијека српски народ је желио да сачува тадашњу државу. Међутим, други народи су хтјели да напусте Југославију и формирају своју државу, а дешавања у БиХ су опредијелила српски народ да донесе Устав - каже Чубриловић.

Говорећи о промјенама Устава Републике Српске, Чубриловић оцјењује да у овом тренутку нису могуће, али да је реално да се Српска настави борити за очување уставности, надлежности и свега што јој је омогућено Дејтонским мировним споразумом.