latinica  ћирилица
25/02/2022 |  09:52 ⇒ 09:55 | Аутор: sputniknews.com

Конашенков: Руска војска преузела контролу над Чернобиљем, уништени авиони и бродови (ВИДЕО)

Оружане снаге Русије су током специјалне операције онеспособиле 118 објеката војне инфраструктуре Украјине, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.
Игор Конашенков (Фото: Министерство обороны РФ) -
Игор Конашенков (Фото: Министерство обороны РФ)

- Међу њима је 11 војних аеродрома, 13 командних мејста и центара везе Оружаних снага Украјине, 14 ракетних система С-300 и Оса, 36 радарских станица - рекао је Конашенков.
 
Јединице Ваздушно-десантних снага Русије преузеле су потпуну контролу над територијом у подручју Чернобиљске нуклеарне електране, саопштило је Министарство одбране Русије.
 
- Мјере које се предузимају за заштиту Чернобиљске нуклеарне електране гарантују да националисти или терористи не могу организовати нуклеарну провокацију - истакао је он.
 
Радиоактивна позадина у подручју нуклеарне електране је у границама нормале. Особље нуклеарне електране наставља да опслужује објекте у редовном режиму и прати радиоактивну ситуацију, истиче се у саопштењу руске војске.

Министарство одбране наводи и да је за време специјалне операције оборено пет украјинских борбених авиона, један хеликоптер и пет беспилотних летелица.

Ликвидирано је и 18 тенкова и других оклопних возила, седам ракетних лансера, 41 јединица аутомобилске технике и пет борбених бродова.

Такође се наводи и да 36. бригада украјинских маринаца спустила оружје и затражила од Доњецке Народне Републике коридор како би напустила ту територију.

У подручју Змијског острва (Одеска област) 82 украјинска војника су положила оружје и предала се. У најскорије време ће се вратити породицама након што потпишу изјаве о одустајању од учешћа у борбама.
 
- Током борбених дејстава преко 150 војника различитих украјинских структура је положило оружје и предало се - рекао је Конашенков.

У подручју Николаевска предало се 11 војника 53. украјинске механизоване бригаде.

Према ријечима Конашенкова, снаге ДНР и ЛНР настављају контраофанзивне операције против јединица Оружаних снага Украјине уз подршку Оружаних снага Русије.

Предјседник Русије Владимир Путин раније је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донио одлуку о покретању специјалне војне операције у Донбасу.