latinica  ћирилица
25/02/2022 |  11:40 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Обука наставника за рад са ученицима који су обољели од ријетких болести (ВИДЕО)

Ријетке болести су хроничне и прогресивне, узрокују оштећења и угрожавају живот. Углавном су неизљечиве и доживотне.
Наставници, обука - Фото: РТРС
Наставници, обукаФото: РТРС

Обезбјеђивање приступа новим могућностима лијечења и успујешнијој инклузији обољелих, велики је изазов и за образовни систем.

Тим поводом данас је у Технолошкој школи у Бањалуци организована обука наставног особља за рад са ученицима који су обољели од ријетких болести.

- За здравље обољелих све више треба да посветимо пажњу и образовању и друтим аспектима живота јер живот обољелих није само лијечење. Већ данас иаммо прво предавање наставном кадру и ми смо презадовољни што ширимо причу о ријетким болестима на овакав начин сигурно олакшавамо породицама - истакла је предсједница Савеза за ријетке болести Биљана Котур.

И у Технолошкој школи има ученика који имају ријетке болести.

- Имамо евдентираног једног ученика, како су ми из Удружења рекли. Међутим, ми имамо, из наше тачке гледишта, још двоје уечника који вјероватно из неког страха родитеља и одређених разлога не буду пријављени. Тако да мислим да имамо више - рекао је директор Технолошке школе у Бањалуци Дејан Чутура.

Мминистарка просвјете и културе Наталија Тривић истакла је да се посебан акценат мора посветити дјеци обољелој од ријетких болести.

- Често ни наши просвјетни радници, ни стручне службе не могу на прву да уоче. Уколико, наравно, родитељи не скрену пажњу да су то дјеца која су управо обољела од ријетких болести - рекла је Тривић.