latinica  ћирилица
25/02/2022 |  11:45 | Аутор: СРНА

На скупу у Требињу и ресорни министри из региона

"Самит енергетике Требиње 2022" биће одржан од 16. до 18. марта, а окупиће готово све регионалне ресорне министре, као и представнике најзначајнијих компанија из енергетског сектора региона, што ће бити и идеално мјесто за остваривање нових пословних партнерстава и презентације производа и достигнућа, најавили су организатори.
Самит енергетике Требиње (Фото: setrebinje.com) -
Самит енергетике Требиње (Фото: setrebinje.com)

Организатори Самита - Електропривреда Републике Српске, Град Требиње и требињско предузеће "Сет" у саопштењу наводе да ће на панелима учествовати око 70 водећих стручњака из земље и региона, а самит ће се одржати у Културном центру Требиње.

Учесници панела на трећем "Самиту енергетике Требиње 2022" требало би да буду министар енергетике и рударства Србије Зорана Михајловић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, министар транспорта и комуникација Сјеверне Македоније Благој Боцварски, министар рударства и енергетике Републике Српске Петар Ђокић и министар енергије, рударства Федерације БиХ Нермин Џиндић.

Министри ће говорити на првом панелу - "Декарбонизација енергетског сектора западног Балкана", а осим њих учествоваће и директор Секретаријата енергетске заједнице Европске уније Артур Лорковски, резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелијана Недера и директор канцеларије ЕБРД-а за БиХ Мануела Наесле.

Теме самита биће и улога електропривреда у транзицији енергетског сектора у региону и развој гасоводне инфраструктуре, а на панелима ће бити ријечи и о поремећају цијена електричне енергије, изазовима либерализације тржишта ове енергије, енергији из обновљивих извора и енергетској ефикасности, успостављању обавезних резерви нафте и нафтних деривата...

Покровитељи тродневног самита су Влада Српске, Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара и Електропривреда Црне Горе.