latinica  ћирилица
25/02/2022 |  11:59 ⇒ 11:59 | Аутор: sputniknews.com

Песков: Изјава Зеленског о преговорима о неутралном статусу - позитиван помак

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је спремност предсједника Украјине Владимира Зеленског да са Русијом преговара о неутралном статусу Украјине "корак у позитивном правцу".
Дмитриј Песков (Фото: BBC News YouTube) - Фото: Screenshot/YouTube
Дмитриј Песков (Фото: BBC News YouTube)Фото: Screenshot/YouTube

- Вјероватно је то корак у позитивном правцу, сад је на нама да изанализирамо ту изјаву. Више о томе не могу да кажем - рекао је Песков.
 
Он такође није могао да каже да ли Кремљ разматра евентуални контакт руског предсједника Владимира Путина и његовог украјинског колеге Владимира Зеленског.

Такође је рекао и да је Москва чекала на координисан одговор Запада послије покретања специјалне операције у Украјини и нагласио да Кремљ сматра да ће нормализација односа кад-тад наступити.

Упитан да ли Кремљ и даље сматра Зеленског предсједником Украјине, Песков је одговорио потврдно.

- Да, наравно, Зеленски је предсједник Украјине - рекао је Песков новинарима.

Осврнуо се и на одлуку да се откажу летови на југу Русије рекавши да је та мјера уведена како би се осигурала безбједност путника због ситуације у Украјини.

"Проблеме изазване санкцијама ћемо ријешити"

Песков је, коментаришући евентуалне посљедице због нових санкција Запада које се тичу високотехнолошких области, рекао да ће проблема у том пољу бити, али да то нису неријешива питања.

- Та зависност се у посљедњих неколико година смањивала. Главни циљ је био да се, у светлу свих тих нових санкција, увоз замени сопственом производњом. У многим пољима је тај циљ достигнут - рекао је он.
 
Такође је нагласио и да ће Русија одговорити на нове санкције Запада, те да ће принцип реципроцитета бити примјењен.
 
- Колико ће оне бити симетричне или асиметричне зависи од наше предстојеће анализе. Главни циљ којим ћемо се водити биће наши сопствени интереси - нагласио је.

О одлуци УЕФА да се финале Лиге шампиона пребаци у Париз

Са жаљењем смо примили информацију о одлуци УЕФА да се финале Лиге шампиона премјести из Санкт Петербурга у Париз, казао је Песков.

- Жалосно је што је таква одлука донијета. Знате и сами да би Санкт Петербург могао да осигура максимално добре услове како би се одржао тај фудбалски спектакл, али одлука је донијета - рекао је Песков.
 
Упитан да ли он сматра ту одлуку политизованом, Песков је одговорио: "Ја то нисам рекао".