latinica  ћирилица
25/02/2022 |  12:01 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Гацко: Ученици се самоповређују због изазова на Тик току (ВИДЕО)

У Основној школи "Свети Сава" у Гацку примијећени су случајеви самоповређивања код ученика који су посљедица изазова на друштвеној мрежи Тик ток под називом "Крвава марка", па су из школе родитељима скренули пажњу да појачају надзор над садржајима на интернету које користе њихова дјеца.
Тик Ток - Фото: РТРС
Тик ТокФото: РТРС

Овај изазов само је један од сличних гдје се под привидом игре, дјеца наводе на погубне ствари, у овом случају да повређују своје шаке. Један од наставника, чим је примијетио повреде код једног ученика, алармирао је колеге. Показало се да није ријеч само о једном, него о више ученика од шестог до осмог разреда.

Школски педагог и психолог разговарали су са ученицима који су учествовали у изазову. Оно што је забрињавајуће је да дјеца у свему не виде опасност него све доживљавају као вид игре.

Из оце школе скренули су пажњу родитељима да појачају надзор над садржајима на интернету које посјећују њихова дјеца, као и над временом проведеним на друштвеним мрежама.

Изузетно је важно да се контролише и прати на који начин дјеца користе интернет, а посебно друштвене мреже овог типа од којих многе крију опасности и по психичко и по физичко здравље .

У Основној школи у Гацку планирају да што прије формирају савјетовалиште за родитеље како би их увели у интернетску писменост и упознали са потенцијалним опасностима са којима се њихова дјеца могу суочити.