latinica  ћирилица
25/02/2022 |  12:47 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Амбасада Русије у БиХ: Објективност Запада била би ефикаснија од агресивних напада

Амбасада Русије у БиХ саопштила је да специјална руска војна операција нипошто није усмјерена против украјинског народа, којег је Русија одувијек сматрала братским, већ се заснива на жељи да се успостави правда и ослободи Украјина од "освајача који су запосјели Кијев".
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

Амбасада Русије у саопштењу позива руководство и новинарску заједницу у БиХ да се понашају разборито и одговорно, да не подлегну западним провокацијама и да одбију да се аутоматски прикључе антируској кампањи.

У вези са специјалном војном операцијом за демилитаризацију Украјине, која је покренута јуче, из руске Амбасаде наводе да вјерују да би објективан поглед Запада на стварне догађаје био много ефикаснији од покушаја да своје грешке сакрију иза паравана агресивних напада и рестрикција.

Из Амбасаде Русије указују на систематска кршења основних људских права становника Доњецке и Луганске Народне Републике /ДНР и ЛНР/, и то већ осам година, почевши од "оружаног пуча у Украјини 2014. године и незаконитог преузимања власти", како се истиче, "владајућом хунтом".

- Упркос упорним покушајима Русије да се постигне правда за русофоне грађане унутар украјинске државе кроз рад у Нормандијском формату и у оквиру Контакт групе у Минску, организацију специјалних сједница Савјета безбједности УН и састанака по "Арија формули" - наши напори нису имали ефекта - наводи се у саопштењу објављеном на Фејсбук страници Амбасаде Русије.

У саопштењу је напоменуто и да је Кијев показао апсолутну неспремност да успостави дијалог са сопственим грађанима.

- Умјесто тога, украјинске снаге безбједности су, кршећи сет мјера за имплементацију Споразума из Минска потписаних 2015. године /успут речено, украјинска страна је испунила само једну од 13 тачака/ континуирано спроводиле масовно гранатирање насеља Донбаса, усљед чега је погинуло и повријеђено на хиљаде цивила - подсјећају из овог дипломатског представништва.

Из Амбасаде Руске Федерације су нагласили да је "немогуће без језе гледати жртве варвара", те да је руска страна спремна да представи ужасавајуће фотографске доказе о томе.

С тим у вези, додају да се "не може не поменути лицемјерје међународне заједнице, која је свих ових година радије непримјећивала масовна кршења људских права у ДНР и ЛНР".

- Очигледно, за Запад ова тема није ништа друго до монета за поткусуривање, коју они спремно користе у свакој ситуацији кад год треба да изврше притисак на противнике. Томе смо више пута свједочили у разним дијеловима свијета - поручује се у саопштењу.

Ни несташица, ни глад, ни смрт обичних људи који живе у Донбасу, оцјењују у Амбасади, нису дирнули представнике УН, ОЕБС-а и других међународних организација, а у ескалацији сукоба нису видјели ни властиту кривицу, али су умјесто тога, непромишљено, као и увијек, пожурили да пронађу "кривце" и искористе свој омиљени метод - изрицање санкција.

- Наравно, право избора остаје на Западу, али вјерујемо да би објективан поглед на стварне догађаје био много ефикаснији од покушаја да своје грешке сакрију иза паравана агресивних напада и рестрикција - наводи се у саопштењу.

Из руске Амбасаде су нагласили да је постало немогуће унедоглед позивати за буђење савјести, како наводе, "клике која је преузела украјинску власт".

- Русија више није могла да трпи патње русофоног становништва ДНР и ЛНР. Били смо буквално присиљени да предузмемо активне кораке у име заштите сусједа који су нам се обратили за помоћ - објаснили су из руске Амбасаде.