latinica  ћирилица
25/02/2022 |  13:17 ⇒ 14:38 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Русија спремна да води преговоре са Украјином на високом нивоу

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са кинеским предсједником Си Ђинпингом, саопштила је Кинеска централна телевизија.
Владимир Путин (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Владимир Путин (Фото: МИД России)Фото: Facebook

Како је прецизирано, Путин је током разговора рекао да је Русија спремна да води преговоре са Украјином на високом нивоу.

Кинеска страна је саопштила након разговора да подржава уређивање односа између Русије и Кине путем преговора.

Претходно се украјински председник Владимир Зеленски обратио Путину са приједлогом да сједну за преговарачки сто.

Како се истиче, предсједник Кине је током разговора изјавио да у ситуацији око Украјине треба одустати од менталитета Хладног рата и поштовати легитимне интересе свих земаља у сфери безбједности.

- Кина одређује своју позицију полазећи од суштине самог украјинског питања. Неопходно је одустати од менталитета "Хладног рата", придавати значај и поштовати легалне интересе свих земаља у сфери безбједности, а такође путем преговора формирати уравнотежен, ефикасан и одржив механизам европске безбједности - рекао је кинески лидер, преноси МИП Кине.

Такође, кинеска страна се залаже за уређивање односа између Русије и Кине путем преговора, рекао је Си Ђинпинг.
 
- У посљедње време ситуација на истоку Украјине трпи нагле промјене, што привлачи повећану пажњу међународне заједнице. Кина подржава рјешавање проблема између Русије и Украјине путем преговора - рекао је кинески лидер.