latinica  ћирилица
25/02/2022 |  14:54 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Кинези улажу 50 милиона евра у изградњу фабрике гипсаних плоча у Угљевику (ВИДЕО)

У РиТЕ Угљевик потписан је Споразум о дугорочној сарадњи и Уговор о оснивању заједничког предузећа између Компаније БНБМ из Пекинга за изградњу фабрике гипсаних плоча и производа од гипса.
Угљевик РиТЕ - потписивање уговора - Фото: СРНА
Угљевик РиТЕ - потписивање уговораФото: СРНА

Ријеч о директној кинеској инвестицији вриједној 50 милиона евра.

Фабрика ће запошљавати стотину радника, логистичке и техничке услуге ће вршити локалне компаније. Производиће 250 хиљада тона гипса на годишњем нивоу.

- Вриједност инвестиције је 50 милиона евра, а рок завршетка инвестиције јесте двије године. Ово је велика ствар за ову регију и Републику Српску јер је ово највећа кинеска инвестиција у овом дијелу Републике Српске - рекао је Чедомир Стојановић директор РиТЕ Угљевик.

РиТЕ Угљевик ће имати огромну корист од овог пројекта с обзиром на то да је гипс нус производ у систему одсумпоравања. Циљ компаније БНМБ из Пекинга, која је највећа у свијету у области производње гипсаних плоча, да продајом угљевичког гипса покрије цијело европско тржиште.

- БНБМ је једна врло озбиљна, способна, велика компанија која ће сигурно да допринесе новој вриједности унутар РиТЕ Угљевик - сматра Јанг Ху представник Привредне коморе Пекинга.

За Угљевик, РиТЕ и Републику Српску у цјелини ово је историјски догађај истакао је ресорни министар Петар Ђокић додавши да се оваквим инвестицијама показује одговоран однос Републике према еколошким потребама и даљем развоју Српске.

- Ова иневестиција је доказ да смо урадили велики посао када смо изградили систем за одсумпоравање и на тај начин зауставимо емисију штетних гасова у атмосефри. Сада послије те инвестиције која је коштала око 85 милиона евра имамо нову инвестицију - истакао је Петар Ђокић министар енергетике и рударства у Влади Српске.

Значај кинеске инвестиције у Угљевику је, између осталог, и у томе да ће подстакнути друге инвеститоре да улажу у Српску, јер се Влада до сада показала врло одговорном према страним партнерима, додао је министар Ђокић.