latinica  ћирилица
25/02/2022 |  15:44 ⇒ 16:15 | Аутор: РТРС

Давидовић: Усвојен до сада највећи буџет општине Босански Петровац

Општински парламент (вијеће) у Босанском Петровцу, након опсежне расправе усвојио је једногласно до сада највећи буџет за 2022. годину у износу од 5.671.555.00 марака, истакао је гостујући у програму Радија Републике Српске, најмлађи предсједник општинског парламента у историји ове општине, Немања Давидовић.
Давидовић - Пртина - Фото: РТРС
Давидовић - ПртинаФото: РТРС

 Кроз реализацију буџета биће створени бољи амбијент и могућности за развој и економски раст ове локалне заједнице, поручио је Давидовић.

- Највећи дио буџета биће усмјерен за развојне пројекте, док ће остатак бити распоређен на грантове и фондове. Средства за пољопривреду, повећана су за 90 одсто. Посљедње три године ова локална заједница биљежи раст сточног фонда, те настојимо да се млади почну бавити пољопривредом, јер је то шанса за развој Босанског Петровца – нагласио је Давидовић.

Већина Срба и Бошњака у Босанском Петровцу, тешко живи, са веома скромним примањима, истакао је Давидовић и нагласио да се углавном баве пољопривредом и шумарством.

- Имају лошу путну инфраструктуру, водоснабдијевање, а већина мјесних заједница у којима живе Срби је без спроведене електричне енергије у домаћинствима. Због непостојања адекватних радних мјеста, највећи број жена је незапослен - рекао је Давидовић.

Осим подршке Владе Републике Српске, помоћ српским повратничким породицама у Босанском Петровцу пружила је и Влада Србије, каже Давидовић.

- Набављено је 35 стеоних јуница за повратнике на подручју Унско-санског кантона, а новац за ову донацију обезбиједила је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије - рекао је Давидовић.

У Федерацији БиХ врши се усклађивање катастарских књига са снимањем из ваздуха, на основу чега би многи грађани који живе у Србији могли да остану без земљишта и имовине, те је Давидовић, који је и директор Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону, позвао повратнике, који су били на попису становништва 1991. године, да се јаве у Центар за подршку повратницима у овом кантону, да би укњижили своју имовину.