latinica  ћирилица
25/02/2022 |  15:59 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Сјећање на пјесника Ђуру Дамјановића (ВИДЕО)

На данашњи дан 2009. године преминуо је Ђуро Дамјановић, истакнути српски пјесник, приповједач, романсијер и добитник многобројних награда и признања,међу којима се издвајају "Ћопићева", "Кочићева" и награда "Исидора Секулић".
Ђуро Дамјановић -
Ђуро Дамјановић

Књижевни боем, великог талента, рођен је на Ђурђевдан 6. маја 1945. године у Голешима, код Бањалуке. Дипломирао је на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Објавио је више од 15 књига међу којима су пјесме "Успомене из пакла", "Магла у рукама", а значајна дјела су му и "Једнодневни дневник", роман "Земунска хроника", збирка пјесама за дјецу "Негдје нешто пева".

Уврштен у четири читанке и школску лектиру.

Његови рецензенти били су и највећи српски писци Стеван Раичковић, Матија Бећковић, Љубомир Симовић и Милорад Павић.

Пуних 25 година радио је као сарадник у разним новинама у Београду, након чега се преселио у Бањалуку, гдје је живио и писао до смрти.

За сав допринос који је дао српској књижевности уврштен је у антологију "Златни вијек српског пјесништва 1910/2010" Селимира Радуловића, у којој се налази 25 највећих српских пјесника 20. вијека, а Удружење књижевника Републике Српске је у Дамјановићеву част установило књижевну награду која носи његово име.