latinica  ћирилица
25/02/2022 |  17:13 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

Петогодишњи споразум бањалучког и београдског Универзитета

Ректори бањалучког и београдског Универзитета Радослав Гајанин и Владан Ђокић потписали су данас у Београду петогодишњи споразум о сарадњи између двије високошколске установе која предвиђа, између осталог, и размјену и мобилност истраживача, наставног и административног особља те студената.
Ректори Ђокић и Гајанин потписали споразум о сарадњи (Фото: Twitter/@UniverzitetBL) -
Ректори Ђокић и Гајанин потписали споразум о сарадњи (Фото: Twitter/@UniverzitetBL)

Гајанин је истакао да је за Универзитет у Бањалуци веома важна сарадња са Универзитетом у Београду, јер предвиђа сарадњу на свим пољима, саопштено је из Универзитета у Бањалуци.

- Значајна нам је помоћ Универзитета у Београду у извођењу наставе на докторским студијама на готово свим факултетима нашег универзитета, а важно је и заједничко учешће на пројектима регионалног и међународног карактера - истакао је Гајанин.

Он је рекао да у наредном периоду очекује да заједно аплицирају на међународне пројекте, закључујући да је овим споразумом предвиђено и заједничко учешће наставника и сарадника у научним пројектима.

Ђокић је рекао да два универзитета имају дугорочну сарадњу те да ће сарадња у наредном периоду бити унапријеђена.

- Сарадња између два универзитета прераста у партнерску сарадњу, а где ћемо, између осталог, заједнички радити на одређеним пројектима. размени професора и студената - истакао је Ђокић и изразио наду да ће ова сарадња допринијети и унапређењу сарадње између Републике Српске и Републике Србије.

Планиран је и развој и унапређење наставног процеса са фокусом на нове студијске програме и курикулуме те на заједничке образовне, истраживачке, стручне и умјетничке пројекте.

Споразум отвара и могућност иновације и трансфер знања и технологија, реализацију програма цјеложивотног и стручног усавршавања, организацију образовних, научних и стручних конференција као и других академских скупова, те издаваштво, али и друге облике сарадње.

Споразум је потписан у просторијама Ректората Универзитета у Београду, у присуству проректора за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци Далибора Кесића.

Потписивању су присуствовали и проректори Универзитета у Београду-проректор за међународну сарадњу Ратко Ристић, проректор за науку Бранислав Боричић и проректор за финансије Зорица Вујић.