latinica  ћирилица
25/02/2022 |  18:47 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Репортер РТРС-а у Доњецку: Какво је стање? (ВИДЕО)

Други дан боравка репортера РТРС-а Даније Симића у главном граду ДНР не доноси ништа ново везано за оне вијести које све највише занимају, а то је тренутни положај руских снага.
Данијел Симић -
Данијел Симић

Осим што је сигурно да је подручје око чувене нуклеарне електране Чернобил под контролом руско-бјелоруских снага, званична Москва је потврдила да је завршила блокаду града Чернигова, који је раскрсница путева недалеко од Кијева.

Постоје информације да се воде уличне борбе по Кијеву, уз најаве да ће до сутра у овом граду све бити војно ријешено, али ја из Доњецка такве вијести не могу потврдити. На снази је ратно стање, које се преноси и на информативно поље.

Извори репортера РТРС-а су рекли да се у граду Маријупољу, који се налази у Доњецкој области, неонацистички батаљон Азов склонио у стамбена насеља, користећи становништво као живи штит. То се поклапа са изјавом генерал-мајора Игора Конашенкова, портпарола руског Министарства одбране, који је оптужио Оружане снаге Украјине управо за то.

Он је нагласио да руска војска никада неће гађати цивилна насеља у Кијеву, те да се ОСУ понашају као терористи због тога што се заклањају иза цивила.

У Доњецку је сада мирно, у јутарњим часовима чуле су се детонације, односно размјена артиљеријске ватре, а на град је пала и украјинска тактичка балистичка ракета Точка - У. Циљ је био нафтно постројење, али је ракета промашила за 400 метара.

Највећи дио комплекса није радио, тако да није било жртава. Ипак, од минобацачке ватре и дјеловања ракетног система град страдала је једна становница Доњецка, а неколико их је било рањених.

Руководилац у градској администрацији Алексеј Кулемзин рекао је да је јавни транспорт обустављен у дијеловима града близу фронта.

У самом центру, осим нешто јачег звука експлозије него иначе, уопште не би могли знати за то. Живот се одвија као да се на периферији није ништа десило, а главна тема сваког разговора су вијести са фронта гдје се људи једнодушно надају у што брже напредоваање руских и бјелоруских снага.

У ДНР је још увијек на снази општа мобилизација и ратно стање, али је сва пажња усмјерена према Кијеву.